Anita Palada: Poziv da posetite Dalmaciju

Anita Palada, novinarka iz Hrvatske, vlasnica je prestižnog “Croatian travel journal“, specijalizovala se za pisanje o putovanjima i turizmu. Ona je i fotograf ali i licencirani turistički vodič. Anita je neko ko svojim pričama čuva tradiciju kraja u kome živi i radi, ali i predstavlja svetu, sve lepote dalmatinskog primorja. Čitajući njen turistički žurnal, ne možete da se otmete utisku da ste u tim trenucima na mestima koja opisuje rečima ali i slikom Anita Palada. Ovim intervjuom najavljujemo saradnju sa Anitom, na stranicama našeg magazina.

Vaš žurnal, “Croatian travel journal” , kroz priču i jako lepe fotografije, kao i kratke video zapise, predstavlja nam, između ostalog, dalmatinsku obalu i ceo taj region. Da li to zahteva mnogo susreta sa ljudima, putovanja?

-Putujem, razgovaram sa ljudima, istražujem, pišem priče ponajviše o Dalmaciji, prelijepom, mediteranskom dijelu Hrvatske koji se prostire od Zadra, preko Šibenika, Trogira, Kaštela, Splita, Omiša, Makarske sve do Dubrovnika, s pripadajućim jadranskim otocima od Dugog otoka, Hvara, Brača, Visa, Mljeta, Korčule i najudaljenijeg, i meni najdražeg otoka Lastova. Vodim razgovore sa lokalcima u destinaciji, pišem o njihovoj bogatoj povijesti i kulturnoj baštini, tradicionalnoj hrani, ukusnim vinima, kojima posebno obiluje poluotok Pelješac gdje sam redoviti gost uglednih vinara. 

Anita, često za sebe kažete da ste snalažljivi, strastveni prema avanturama i putovanjima. U vašim pričama često vidimo da se penjete i  na najudaljenije litice?

-Spremna sam savladati sve prepreke kako bi svojim čitateljima omogućila da fascinantnim pričama proniknu u najskrivenija carstva turističkih destinacija. Ne prezam staviti kilometre pod nogama da otkrijem ljepotu nekog novog planinskog vrha penjući  se na strme litice u Dalmaciji ili Via ferratu na Čikoli ili Omišu. Sve to, kao i kanyioning i rafting na rijeci Cetini, spuštanje niz brzace u gumenjacima mogli bi se činiti svjetovima odvojeni od novinarstva, poštivanja rokova i pisanje članaka, ali za mene je to svijet kojeg istražujem s puno duše i emocije, pronalazeći u njemu mir i profesionalnu zadovoljštinu. Slapovi Krke i Plitvička jezera dva su od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Inspiriraju me bogatstvom vode, ali i legendama koje oko njih kruže. 

Pišete  i druge priče, ne samo iz Hrvatske ?

-Jordan, Dubai, Dublin, Sarajevo, Toscana to su  moje omiljene destinacije koje sam imala prilike sama doživjeti ili ih ispričati u suradnji s izvornim sugovornicima. Slikovito opisivanje turističkih destinacija i povezivanje s vrijednim ljudima koji u njima žive moja su specijalnost pod motom: “Što će ti napisana priča ako čitatelj svojom maštom i emocijom ne može prodrijeti u nju, namah vizualazirati prirodne ljepote i ljude kao da gleda film, uživajući u nestvarnim kadrovima, s neutaživom željom da ih što prije posjeti.

Vaš nemiran duh u stalnoj je potrazi za novim sagovornicima ?

-Napisala sam do sada bezbroj priča o vinarima i dobrim vinima, obrtnicima, vlasnicima restorana, tradicionalnim i maštovitim jelima, poljoprivrednicima, trgovcima i umjetnicima sve to dokumentirajući i bogatom kolekcijom vlastitih fotografija. Od nedavno sam i licencirani turistički vodič za Splitsko-dalmatinsku županiju tako da sve napisane priče mogu i usmeno interpretirati na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku. Želja mi  je  da uhvatim  ljudsku priču, kamo god me to odvelo, u sela, gradove, europske prijestolnice – kako bi prenijela emociju, njegovala stare i otvarala nove mostove te međusobno povezivala ljude. 

Drago Vam je da vidite  i turiste iz Srbije, kojih je, kako kažete, svake godine sve više ?

-Uživaju tijekom dana na suncem obasjanim plažama, a u predvečerje obilaze grad, šetaju rivom, obilaze restorane dok je mladima iz Srbije najzanimljivija Ultra Split – koja se svake godine održava početkom srpnja, a radi se o festivalu elektronske glazbe na otvorenom koji je dio globalne ekspanzije Ultra Music Festivala kojeg ujedno pohodi rijeka mladih ljudi iz čitavog svijeta.

Anita Palada živi u Hrvatskoj, u Kaštelima, gradskom središtu koje se nalazi između njenog rodnog Trogira i antičkog Splita.To joj omogućava brzi transfer u bilo koju evropsku ili svetsku destinaciju, jer kako kaže, vreme je novac i treba ga brzo i efikasno korisititi, a sve kako bi se uhvatila nova prilika i ostvarila nova putovanja i osećanja. 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top