Arheološko turističke zanimljivosti: Podzemni grad Derinkuju (foto/video)

U Turskoj oblasti Kapadokiji, nalazi se jedan od 37 podzemnih gradova, Derinkuju jedan od najvećih u regionu sa osam spratova i dubinom od oko 85 metara. Otkriven je 1963. i za posetioce otvoren 1965. godine.

Derinkuju ima mnogo soba, crkvu, štale, skladišta, pa čak i vinariju. Grad je izrgrađen sa složenim sistemom ventilacije, koji obezbeđuje svež vazduh na svim nivoima, kao i bunar za vodosnabdevanje.

Izvor :Wikipedia

Uski tuneli i strme stepenice, koje vode do različitih nivoa podzemnog grada,doprinose njegovom šarmu i jedinstvenoj atmosferi.

Izvor :Wikipedia

Danas je podzemni grad Derinkuju otvoren za posetioce i nudi jedinstven uvid u istoriju i kulturu regiona.Posetioci mogu da istraže tunele i sobe i da saznaju o fascinantnoj istoriji grada i ljudima koji su tamo živeli.

Podzemni gradovi u ovoj oblasti, tako i Derinkuju, nastali su krajem antičkog perioda kada su se u njima od rimske vojske skrivali hrišćani.Podsetimo, u Kapadokiji je u stenama osnovana prva monaška zajednica na  svetu.Od progona su se zatim u podzemnim gradovima skrivali i drugi stanovnici ovih područja zbog najezdi osvajača.

Izvor :Wikipedia

Zanimljivo je da su podzemni gradovi sagrađeni u mekim vulkanskim stenama,koje su počeli da dube još narodi bronzanog doba.Sa podzemnim gradovima, bili su povezani ulazi u kućama stanovništva tog područja. U njima je moglo da živi i radi  i po nekoliko hiljada stanovnika, u kontinuitetu od dva meseca.

Derinkuju, kao i ostali podzemni gradovi Kapadokije su pod zaštitom UNESKO .Prema podacima turskih arheologa, ovaj grad prvi su počeli da grade,tokom osmog i sedmog veka pre nove ere Frigijci. Drugi izvori ukazuju da su to mogli biti i Persijanci. Do Vizantijskog perioda grad je izrastao u ono što se i danas može videti. To dokazuju brojni natpisi, hrišćanske svetinje i dogradnja kompleksa. Iz toga se vidi da su grad sagradili hrišćani, koji su govorili grčkim jezikom tokom ranih perioda hrišćanstva. Zanimljivo je da je grad ponovo poslužio kao utočište hrišćanima  i kasnije nakon mongolskih invazija u 14. veku.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top