Čaj od lovora se vekovima koristi protiv kašlja: Ovako se pravilno priprema | City Magazine

Lovor, foto: Frédérique Bidault / AFP / Profimedia

Jeste li već isprobali čaj od lovorovog lista za kašalj?

Ako niste, vreme je da otkrijete sve benefite ove biljke. Lovorov list obiluje raznovrsnim nutritivnim elementima, uključujući minerale poput kalijuma, cinka, magnezijuma, selena, gvožđa, te vitamine A, C i B.

U narodnoj medicini, lovor se smatra prirodnim analgetikom i koristi se za ublažavanje bolova uzrokovanih različitim spoljašnjim faktorima.

Osim toga, jača imunološki sistem te se koristi kao prirodni antibiotik protiv različitih virusnih i bakterijskih infekcija.

Primena ove biljke u lečenju je raznovrsna, ali je najizraženija u borbi protiv kašlja.Bilo da se suočavate s bronhitisom, prehladom ili nekim drugim uzrokom kašlja, čaj ili sirup od lovorovog lista brzo smiruju respiratorne organe, a kašalj nestaje bez upotrebe lekova. Značajno je napomenuti da je čaj od lovorovog lista odlična prirodna zamena za kupovne čajeve dostupne na tržištu.

Posebno je efikasan i siguran za najmlađe tokom dana gripa kada žele olakšanje od problema s disajnim organima.

Priprema lovorovog čaja:

Tri sveža ili suva lista lovorovog lista sitno iseckajte i prelijte s 2,5 decilitra vode. Kuvajte 10 minuta, zatim sklonite s vatre i ostavite poklopljeno 10 minuta. Nakon toga, procedite. Kada se čaj malo ohladi, dodajte kašiku limunovog soka i kašiku domaćeg meda. Preporučuje se konzumiranje dve do tri šolje čaja dnevno.

Osim što efikasno deluje protiv kašlja, čaj od lovorovog lista pokazao se korisnim u lečenju dijabetesa i eliminisanju soli iz zglobova. Zahvaljujući prisustvu eugenola, ima protivupalna i antioksidativna svojstva.

Izvod: City Magazine https://citymagazine.danas.rs/lifestyle/zdravlje/caj-od-lovora-se-vekovim-koristi-protiv-kaslja-ovako-se-pravilno-priprema/

2 thoughts on “Čaj od lovora se vekovima koristi protiv kašlja: Ovako se pravilno priprema | City Magazine”

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top