Klasični i gotovo kultni izbor za doručak, pored specifičnih jela, uključuju i sok od pomorandže.
Ovo poslednje je toliko popularno da se često vidi u filmovima i reklamama kao zdrav izbor za doručak. Ali bez obzira da li je napravljen od sveže ceđenih pomorandži ili samo od nektara iz tetrapaka, stručnjak za zdravlje creva Kris Daberli kaže da može biti štetan za varenje piše Aktivni.si, a prenosi CityMagazine.
Sok od pomorandže negativno utiče na creva uglavnom zbog visokog sadržaja šećera.
Čak i ako sok od pomorandže na prazan stomak ili uz hranu koju ćete doručkovati neće uništiti stomačnu floru, razlog štete je u fruktozi, visokoj vrednosti šećera.
“Sok od pomorandže ima iznenađujuće visok sadržaj šećera, uporediv sa gaziranim pićima“, ističe Daberli. Da je konzumacija slatkih sokova uporediva sa ispijanjem gaziranih pića, potvrđuje i istraživanje objavljeno u časopisu JAMA.
Sok od pomorandže takođe povećava šećer u krvi, ali zbog malog sadržaja vlakana ne drži vas dugo sitim. Štaviše, nakon što ga pojedete, veća je verovatnoća da ćete žudeti za većom količinom jednostavnih ugljenih hidrata, koji takođe nemaju posebnu nutritivnu vrednost, ali u velikim količinama mogu doprineti povećanju masnih naslaga.
Izvor: CityMagazine