Čuvari tradicije: Porodica Pešić iz Vinarca nastavlja da gaji konje domaće rase

Iako je bavljenje poljoprivredom već godinama postavilo kao  impertaiv  proizvodnje upotrebu savremene mehanizacije, postoje retka domaćinstva koja ne odustaju od tradicionalnog načina rada. Ta tradicija je uvek podrazumevala konje domaće rase, takozvane bosansko brdske, koji su tu da pomognu svojim vlasnicima. Porodica Pešić iz Vinarca ne odustaje uprkos svemu od nasleđa. Tako je nedavno u ovo domaćinstvo stigla Kasija, nova kobila ove stare, domaće rase.

Ulicama Vinarca, meštani su mogli ovih dana da vide Nenada Tušte Pešića, kako šeta novopridošlu ljubimicu i budućeg pomoćnika u poljoprivrednim radovima.

„Ljubav prema konjima u mojoj porodici ne prestaje. Nakon  kobile Maje, koja ide u zasluženu penziju, u naše domaćinstvo stigla je mlada  KASSIA W, koja će da je zameni u svim poslovima.Ona pripada domaćoj rasi, a nabavili smo je sa Kosova i Metohije.Već je postala miljenica porodice i uvereni smo da će ispuniti sva naša očekivanja, po tome kako je umiljata i poslušna.Ovih dana je položila i test iz jahanja, kaže Nenad  Pešić.

Pešić, poznat široj javnosti i kao sportista i bokser, ne odustaje od svoje ljubavi prema konjima.Kako kaže, oduvek mu je san bio da ima kasačkog konja i da učestvuje na trkama.Ali za sada svoju ljubav, nasleđenu iz porodice, prenosi na dve ljubimice.Starija Maja bila je svojevremeno i atrakcija na ulicama Leskovca,kada je Pešić u čezama, paradnom vozilu, vozio Leskovčane.

Da je tradicija gajenja konja u ovoj porodici duga, Pešić potvrđuje i sećanjem na porodičnog ljubimca Sokola.

„Sokol je ne samo bio zadužen za obradu zemlje, nego je bio i učesnik na državnim i verskim svečanostima kao paradni konj. Tako je, sada već legenadrni Sokol daleke 1978.godine bio nosilac zastave na gradskoj ceremoniji oslobođenja Grada Leskovca.Zanimljivo je  i da je naš Sokol u paru sa konjem Zoranom, svakog vikenda odvozio tovar paprike do pijace u Nišu“, kaže Pešić.

U Vinarcu, koje je nekada imalo u svakom poljoprivrednom domaćinstvu jednog ili dva konja, sada ima ukupno šest ili sedam, od kojih su dva u posedu Pešića.

Rasa bosansko brdskih konja, spada u autohtonu, takozvanu domaću. Države u kojima se  još uvek može naći jesu bivše jugoslovenske republike, ali ih gaje i u Grčkoj, Rumuniji, Austriji, Italiji. Dok je porodica poput Pešića iz Vinarca, ova rasa će odoleti izumiranju.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top