Decu ovih dana najviše muče bolne afte, angine, stomačne tegobe, a na vrućinama im treba rehidracija

Visoke temperature, ne prijaju ni odraslima, ali ni deci. Zbog toga je neophodno preventivno delovati i obavezno rashlađivati i rehidrirati decu.Boravak napolju, zbog prljavih ruku dece takođe dovodi do različitih tegodba, kao što su bolne afte u ustima. O smemu ovome treba voditi računa,kaže, za Puls Juga, prim.dr Valentina Videnović , neonatolog ordinacije Vidval Pediatrica.

Na visokim temperaturama, decu rehidrirati i rashlađivati

U ovom periodu velikih vrućina, kada su u pitanju mala deca, obavezna je rehidracija, rashlađivanje i adekvatno oblačenje, uz korišćenje zaštitnih krema. Boravak u prirodi jeste preporučljiv ali zaista zbog visokih temperatura, sa jednim ograničenjem.Klimatizacija prostora treba da bude na 23 do 26 stepeni.Nikako na 17 ili 18 stepeni, jer velika tepmeraturna razlika nije dobra.Svega nekih desetak stepeni u odnosu na spoljnu tepmeraturu, treba da nam bude niža temperatura u sobi, kaže doktorka Videnović.

Aktuelne su bakterijske i virusne infekcije

„Virusne infekcije se ovih dana manifestuju u oboljenjima desni, aftama i to vrlo bolnim koje su u usnoj duplji, zatim kožnim promenama i promenama na šakama i stopalima.To je takozvani brnu virus ili bolest usta, šaka i stopala i uglavnom je bolest prljavih ruku. Moralo bi da se vodi računa ovih dana na mestima gde borave deca, u parkovima, igraonicama i svuda u okolini, da se zaista higijena ruku u ovom periodu pojača.Infekcija je praćena visokim temperaturama.Takođe, imamo oboljenja kao što su gastroenteritisi, praćeni povraćanjem i prolivima.U letnjem periodu ne manje aktuelne su i angine, koje su odlika oboljenja zaraze streptokokom ili stafilokokom.Leči se antibiotikom, dok se sve ovo ostalo radi samo rehidracija, nadoknada tečnosti i upotreba anipiretika i analgetika, odnosno brufena ili paracetamola.Primenu probiotika, zaštitnih sredstava za jačanje imuniteta, takođe savetujemo u ordinaciji Vidval Pediatrica, kaže naša sagovornica.

Deca smeju da jedu sladoled čak i kada su bolesna

„Naravno da deca smeju da jedu sladolede i ohlađene sokove.Čak kod ovih aftoznih stanja, odnosno promena u usnoj duplji, upala grla, savetuju se sladoledi.Posle svakog sladoleda treba da se popije malo vode na sobnoj temperaturi, da se odmah grlo sa tako toplom vodom neutrališe i onda nema bojazni.Ne bi trebalo davati hladna gazirana pića, direktno iz frižidera, jer je to može biti opasno za dete“, savetuje doktorka Videnović.

.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top