Dr Suzana Mitić: Nestabilne vremenske prilike utiču na zdravlje ljudi

Gotovo da nema osobe koja nije osetljiva na ovakve vremenske prilike. Veliki broj pacijenata, javlja se u ordinacijama, pre svega zbog opšte fizičke slabosti, kaže doktorka Suzana Mitić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja u Leskovcu.

.

Simptomi koji karakterišu reakcije i to kod ljudi koji nemaju hronične bolesti jesu: neobjašnjivi umor, vrtoglavice, glavobolje, malaksalost, zamor, bolovi u predelu sinusa, čak i pojava niskog ili visokog krvnog pritiska“, kaže doktorka Mitić.

.

Hronični bolesnici moraju redovno da uzimaju terapiju

.

Za one koji imaju visok pritisak ili bolesti srca, obavezno je redovno uzimanje terapije. Mi imamo primere da nam sa tegobama dođu pacijenti, hronični bolesnici i to sa visokim krvnim pritiskom, a da nisu uzeli redovnu terapiju!? Takvi pacijenti moraju da poštuju prepisanu terapiju, a ukoliko i pored toga imaju probleme, tek onda da se jave lekaru“.

.

Nizak pritisak i alergije, česte pojave

.

Ukoliko ima osoba sa niskim krvnim pritiskom, za njih je savet da ne šetaju u ovim uslovima, već da leže. Sa unosom tečnosti i mirovanjem, doći će do stabilizacije krvnog pritiska.Ovih dana česte su i alergijske promene.Takvi pacijenti moraju redovno da piju propisanu terapiju, antihistaminike i to duže vremena i redovno” , savetuje naša sagovornica.

.

Doktorka Mitić savetuje umerenost u svakom pogledu

.

Fizička aktivnost je nešto što se preporučuje u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.Takođe, adekvatno odevanje je neophodno. Unos tečnosti, a tu se pre svega misli na vodu, mora da bude adekvatan. Voda ne sme da bude hladna, jer može da dovede do akutnih respiratornih infekcija, upale grla, ždrela, nosa, gornjih respiratornih puteva, ali čak i donjih“, kaže naša sagovornica.

.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top