Ikona “Umekšanje zlih srca” iako je najavljeno, neće boraviti u manastiru Svetog Romana u Eparhiji niškoj

Čudotvorna ikona Majke Božije “Umekšanje zlih srca” stigla je u sredu iz Rusije u Srbiju u organizaciji Fondacije Svetog Romana iz Moskve. Ovih dana izaziva veliku pažnju javnosti.

Međutim, iako se danima najavljuje da će boraviti i na jugu Srbije, u manastiru Svetog Romana, to se ipak neće dogoditi.Kako smo saznaliod predstavnika Srpske pravoslavne crkve u Leskovcu, iz kancelarije Eparhije niške,stigao je zvaničan dopis u kome se demantuje da će ikona boraviti u manastiru u Đunisu, a kao razlog se navodi, greška organizatora.

Ikona je inače, boravila najpre u hramu Svete Trojice Ruske pravoslavne crkve u Beogradu na Tašmajdanu.Nakon Beograda dočekana je i u Petrovaradinu u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, a zatim će do 30.januara ostati u manastiru Svete Melanije Rimljanke u Zrenjaninu.Iako su mediji danima pisali o tome da će ikona stići i na jug Srbije u Nišku Eparhiju i do 2.februara boraviti u manastiru u Đunisu, na razočarenje mnogih vernika i građana do toga ipak eto neće doći.

Ikona se smatra čudotvornom jer mirotoči već 26 godina.Ona prikazuje Presvetu Bogorodicu bez Isusa Hrista, sa sedam strela koje bodu njeno srce, a to označava tuge, koje je Presveta Bogorodica pretrpela u svom zemaljskom životu.Smatra se da vernima koji je dotaknu donosi blagodatnu pomoć i zastupništvo Bogorodice.Ikona ima nežan i blagočestiv miris.Inače ona je jedna od velikih svetinja Rusije, a naučnici iz ove zemlje ispitali su sastav tečnosti koju mirotoči.Utvrdjeno je da je sličan soku koji luči neko četinarsko drvo koje raste u toplim zemljama, a koje ima svojstva za zarastanje rana, antidepresivna, ali i mnoga druga.

Da se poklone i celivaju ikonu u Beogradu ali i Petrovaradinu i Zrenjaninu došli su mnogobrojni gradjani i vernici čekajući u redovima.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top