Kuvano vino je definitivno jedan od omiljenih toplih napitaka koji rado pijemo tokom jesenje i zimske sezone. Dominantna nota crnog ili belog vina ublažena kuvanjem i aromatizovana raznim začinima i voćem poput cimeta, karanfilića, klinčića, limuna ili pomorandže stvara pravu magiju ukusa koja godi nepcima i greje nas tokom hladnih dana, piše CityMagazine.
Kuvano vino se priprema zagrevanjem vina sa šećerom i pomenutim dodacima, ali tako da ne proključa kako bi se sačuvao alkohol i bogatstvo ukusa. U mnogim kulturama, ovo piće se tradicionalno služi na božićnim vašarima i zimskim festivalima. Ukoliko ste se ovih dana uželeli njegovog neodoljivog ukusa, u nastavku pogledajte provereni recept za kuvano vino:
Kuvano vino
Sastojci:
• 1 boca crnog vina (750 ml)
• 1 šolja vode (250 ml)
• 1/2 šolje šećera (ili po ukusu)
• 2-3 štapića cimeta
• 3-4 karanfilića
• 1 narandža (sok i kora)
• 1 limun (sok i kora)
• malo muskatnog oraščića ili anisa, po želji
Priprema:
1.Operite pomorandžu i limun, pa ih isecite na kolutove.
2.U velikoj šerpi pomešajte vino, vodu, šećer, cimet, karanfilić, sok i koru od pomorandže i limuna.
3.Na srednjoj temperaturi zagrevajte tečnost, ali ne dozvolite da proključa. Povremeno mešajte kako bi se šećer istopio.
4.Kada se vino zagreje, smanjite temperaturu i ostavite da se lagano kuva 15-20 minuta.
5.Procedite kuvano vino kroz cediljku, sipajte u šolje ili čaše i po želji ukrasite kolutovima pomorandže ili limuna i uživajte u ovom omiljenom zimskom napitku!