Leskovac: Povećan broj pacijenata sa virusnom dijarejom

Korona virus je i dalje prisutan i kod starijih pacijenata sa pridruženim bolestima kao posledicu ima zapaljenje pluća tako da oni moraju da budu hospitalizovani u Službi za infektivne bolesti leskovačke bolnice. Ono što takodje brine je i povećan broj  pacijenata s virusnom dijarejom, koji su ovih dana bili hospitalizovani u bolnici. Obe ove bolesti su prenošljive,kaže za Puls Juga, infektolog dr Božidar Miljković, načelnik Službe za infektivne bolesti OB Leskovac.

“Virusna dijareja može da se prenese bliskim kontaktom,kontaminiranom hranom ili vodom ili čak neopranim rukama nakon odlaska u kupatilo. Hospitalizujemo pacijente sa većim brojem stolica i u već dehidriranom stanju. U ovakvim slučajevima ne treba čekati i lečiti se sam”, upozorava infektolog.

Glavni simptomi virusne, ali i bakterijske dijareje jesu vodenasta dijareja i povraćanje.Takodje, pacijent može imati bol u stomaku,grčeve,groznicu,mučninu i glavobolju. Zbog svega ovoga može postojati i opasnost od dehidratacije, a njeni znaci su: suva koža i usta, vrtoglavica i osećaj žedji.

Doktor Miljković napominje da je prevencija ključna u oba slučaja i virusne dijareje i korone.

“Virusna dijareja nije toliko kontagiozna kao korona, ali je neophodno u oba slučaja nošenje maski,izbegavanje gužvi i proslava. Ovo se posebno odnosi na trudnice. Neophodna je u slučaju obe bolesti i izolacija kod kuće”, upozorava naš sagovornik.

Doktor Miljković dodaje da je dijeta sastavi deo lečenja kod virusne dijareje. Ona se bazira na čaju, supi,laganoj hrani poput pirea. Takodje,neophodno je izbegavati sokove, mleko i voće.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top