Leskovac: Vinska priča sa Dušanom Janjićem

Hiljadugodišnja istorija vina i vinarstva u  ljudskoj civilizaciji vodi nas do priče o ovom piću koje se proizvodi od grožđa, do Leskovca, u Srbiji poznatog vinogorskog kraja. Da podsetimo,priča o vinu i njegovoj istoriji je preobimna, vezuje se za mnoge narode u svetu i ima značaj od proizvodnje,degustacije,kolekcionarstvo,do religije.

Odabrali smo da o vinu razgovaramo sa poznatim leskovačkim vinarom i vinogradarom, Dušanom Janjićem, vlasnikom vinoteke “Stari dani”.

Dušan Janjić

Jednom ste rekli da se u vinarstvu neko smatra bogatim koliko je vina probao. Šta to po Vama znači?

Pijenje različitih vina, posebno vina sa različitih klimatskih područja donosi nam osećaj novog saznanja.
Na taj način shvatate koliko su vina različita. Koliko ih kombinacija zemljišta, klime i genetike čini različitim. Počinjete da shvatate da nema loših, dobrih i najboljih vina.
Postoje samo vina koja vam iskreno prenose svoj karakter, koje se vama manje ili više sviđa. 

U vinu je istina. Čuvena rečenica..

To je tačna rečenica. Po mom mišljenju, svaka godina je priča za sebe, svako klimatsko područje. A uz gutljaj vina možemo nazreti kakva je bila ta godina,koliko je truda uloženo u proizvodnju. Složićete se,to je ta istina!

Da li je pravilo da se vino pije u društvu?

Možete vino da pijete i sami, da analizirate, da tražite u njemu snagu, kiseline, ekstrakte, aromu, buke… da tražite u vinu njegove mane i vrline… i obogatićete svoje tehnološko znanje.

Ispijanjem  u društvu vino će biti pričljivije, vodiće vas kroz jedan maštovitiji svet vina. Vino će vas ubediti da zna da bude dobar sagovornik, da ste hedonista da znate da uživate..Tada vino dobija svoj puni smisao.

Koje vino se pije uz određena jela?

Ima vina koja se piju kao aperitiv. Naravno, moj predlog je da se prvo opredelimo koju hranu ćemo jesti, a tek onda da izaberemo koje vino ćemo piti. Svakako, uz bela vina bolje ide lakše meso,poput piletine ili ribe. Uz crveno meso idu i crvena vina.

Kako služiti vino? Čak i njegova temperatura utiče na onaj pravi ukus?

Tako je.Bela i roze vina se služe na temperaturi ispod 10 stepeni.Za starija crvena vina preporučuje se proces dekantiranja. Korisno je,a ceo postupak je gotovo ritual koji ljubiteljima vina pruža dodatno zadovoljstvo.

Čaše iz kojih se vino ispija igraju itekako značajnu ulogu?

Da, one moraju da ispunjavaju estetske kriterijume, naprimer, crno vino nećete služiti u penušavoj čaši. Takođe,moraju da ispune svoj zadatak. Ovo je posebno važno za crvena vina, za koja se koristi niža, ali šira čaša.Za bela vina ona ima suženje pri vrhu, dok je za šampanjac dugačka ili visoka, sužena gore takođe. Sve one imaju zadatak da zadrže svežinu i kvalitet vina, arome, mirise,odnosno buke. Neko nepisano pravilo je da se vino sipa u jednoj trećini čaše.

Da li se odabrano društvo i dalje okuplja u “Starim danima”?

Hvala Bogu, ta tradicija se nastavlja. Sada se naravno okuplja mlađa generacija da nastavi priču pod nazivom “Stari dani”.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top