Leskovčanin Vladimir Stevanović: Srpski ledeni čovek na 12. ledenom usponu popeo se na Veliki Strešer

Vladimir Stevanović, poznatiji kao Srpski ledeni čovek, u nedelju 11. februara, zajedno sa svojim klupskim drugom, Davidom uspešno je realizovao svoj 12. do sada ledeni uspon, noseći na sebi samo šorts. Ovoga puta se, drugi put do sada, popeo na snežni najviši vrh planine Vardenik, pod nazivom Veliki Strešer, koji se nalazi na visini od 1876 metara. Prvi put je Vladimir realizovao ledeni uspon na vrh Veliki Strešer u februaru 2022. godine, na temperaturi od -13 stepeni.

Na ovogodišnjem usponu, Vladimir je bio samo u šortsu tokom čitavog uspona i spusta, u ukupnom trajanju od nešto više od tri i po časova, na temperaturi koja je bila oko nule, uz izuzetno snažan i ledeni vetar, sa kratkim intervalima kiše. Vetar je bio neočekivano snažan, gde je u nekim momentima gurao obojicu podvižnika.

Na vrhu i pri veoma jakom vetru su odrađene vežbe meditacije, Či Gonga, disanje i čak sunčanje na snegu. Smetovi su u nekim momentima nabacali sneg u koji se upadalo i do kukova.

Ovoj vrsti izazova prethodile su ozbiljnije pripreme u vidu adaptacije na hladnoću i vežbi termogeneze putem disanja i vizuelizacije. Vladimir ovakav vid ekstremnog eksponiranja praktikuje od 2010. godine i poseduje neophodno iskustvo za prevenciju neželjenih posledica. 2023. godine je kao skup svojih iskustava, praktični priručnik sa vežbama i presek svih poznatih svetskih ledenih tradicija publikovao knjigu “Ledena veština”, na 305 strana, koja predstavlja svojevrstan udžbenik. Knjiga se može naručiti na sajtu http://www.srpskiledenicovek.com.

Kako bi čitav poduhvat bio u najvećoj meri bezbedan, Vladimir praktikuje preventivnu adaptaciju na hladnoću koja potiče iz tradicija severnih hemisfera, ali i iz Japana i Ninđucu tradicije, pod nazivom Šugendo,duhovni izazovi Jamabuši monaha.

Pored toga, Stevanović praktikuje i tehniku Tumo. Tumo je praksa tibetanskog Budizma koja u prevodu znači Unutrašnja vatra, a podrazumeva generisanje toplote unutar tela posebnim metodama disanja, dok se praktikanti dugoročno izlažu ekstremno niskim temperaturama na svojoj matičnoj planini,Himalajima.

Budući da je prethodnog vikenda,  Stevanović, poznatiji kao Srpski ledeni čovek ostao “kratkih rukava” za ledeni uspon, zbog nedostatka snega na planini Ozren, gde je zajedno sa svojim drugovima iz Ninđucu kluba Buđinkan Leskovac uspešno popeo na najviši vrh, Leskovik. Na vrhu je bilo snega, te je Vladimir mogao da praktikuje samo kratkotrajno polučasovno izlaganje hladnoći. To je bio razlog zbog koga je krenuo u potragu za planinom na kojoj će sigurno biti snega. Ovaj put je to bila planina Vardenik.

Izvor: reikileskovac

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top