Limunada se pravi od tri sastojka, limuna, vode i šećera, i nikome nije jasno zašto je upravo recept za ovo osvežavajuće piće među najguglanijima. Pa jednostavno je, u kafiću je limunada uvek nekako ukusnija, kod kuće može da prođe, ali nije savršena. Zato vam donosimo klasičan poslastičarski recept za limunadu, sa kojim neće biti greške, piše CityMagazine.
Limunada
Sastojci: 1 šolja sveže isceđenog soka od limuna (otprilike 4-6 limuna, zavisno od veličine i sočnosti) 1 šolja šećera (možete prilagoditi količinu šećera prema vašem ukusu) 6 šolja vode (proključale ili ohlađene) Led (po želji) Kriške limuna za dekoraciju (opciono) Listići mente za dekoraciju (opciono)
Uputstvo za pripremu
Priprema šećernog sirupa: U malu šerpicu stavite šećer i pola šolje vode. Zagrevajte na srednje jakoj vatri, mešajući dok se šećer potpuno ne rastopi. Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Iscedite sok od limuna: Isecite limune na pola i iscedite sok. Procedite sok da uklonite pulpu i koštice. Priprema limunade: U veliku posudu za mešanje ili bokal sipajte proključalu ili ohlađenu vodu. Dodajte sveže isceđeni sok od limuna i ohlađeni šećerni sirup. Dobro promešajte da se sve sastojke sjedine. Posluživanje: Dodajte led u čaše za serviranje. Prelijte limunadu preko leda. Po želji, u svaku čašu možete dodati krišku limuna ili listić mente za dekoraciju. Dobro ohladite limunadu pre serviranja. Napomena: Ako volite manje slatku limunadu, smanjite količinu šećera prema vašem ukusu. Limunadu možete dodatno rashladiti u frižideru pre serviranja ili odmah poslužiti sa puno leda.