Miladinović: Posledice Kovida 19 na srce mogu biti trajne

Kod skoro jedne trećine pacijenata kojima je korona virusom bilo zahvaćeno srce posledice mogu biti trajne. Snimanje srca takvih pacijenata magnetnom rezonancom je apsolutna praksa u Evropi  i SAD i imaging  studije pokazuju frapantne rezultate otkrivajući posledice preležanog Kovida.Na ovu temu razgovarali smo sa dr Miodragom Miladinovićem, kardiologom Doma zdravlja DCM u Leskovcu.

Miodrag Miladinović
dr Miodrag Miladinović

Kada je srce u pitanju, koje su konkretne posledice preležanog Korona virusa ?

-Jedna od posledica je upala samo srčane maramice tj.perikarditis, potom upala srčanog mišića koja ako se ne prepozna, dijagnostikuje i leči može da dovede do proširenog, slabog srca, odnosno, dilatantne kardiomiopatije koja je značajan morbiditet sa velikim mortalitetnim potencijalom. Upala srčane maramice daje probode u grudima kao simptome, bol pri disanju, temperaturu nekoliko dana. U kasnijem toku bolesti i srčane aritmije. Proširenje i oslabljenje srca posle zapaljenja miokarda nakon kovida se manifestuje kratkim dahom, gušenjem pri malo većem naporu.

U kasnijoj fazi bolesti, kada istisna snaga srčanog mišića padne na 30 procenata i manje, javlja se gušenje u postelji, otoci nogu, trbuha, gubitak apetita, a počinju maligne komorske aritmije koje mogu dovesti do naprasne srčane smrti.

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, ekg-om, ultrazvukom srca i holterom EKG. Leči se kao srčana insuficijencija sa redukovanom ejekcionom frakcijom: savremenim lekovima po svetskim vodičima, pejsmejkerima za srčanu slabost i za aritmije. I jedno i drugo je trajno stanje stvari.

Treća posledica na srcu su mali fibrozni ožiljci od kovid zapaljenja koji nisu veliki da uzrokuju srčanu slabost i remodelovanje leve komore , ali izazivaju neravnomerno kruženje električnog impulsa kroz srce što za posledicu ima aritmije: atrijalne fibrilacije, paroksizmalne supraventrikularne tahikardije i učestale komorske ekstrasistole, takozvano preskakanje srca.

Četvrta komplikacija akutnog kovid oboljenja na srcu i krvnim sudovima je nastanak akutnog infarkta miokarda bez prethodno postojećih zakrečenja( aterosklerotski plakovi) zbog prokoagulantnog stanja cirkulacije, kakva je u kovidu.Iz istog razloga se dešavaju i plućne embolije.

Ovakva stanja su moguća i više meseci posle preležanog kovida, naročito kod gojaznih, pušača, dijabetičara, onih sa sleep apneom.

Provera D-dimera iz krvi pokazuje da li nam je cirkulacija tj.krvni sudovi srca, pluća, mozga, bubrega podložna stvaranju trombova( ugrušaka).

Srce

Uvek ste vi lekari insistirali na prevenciji bolesti. Da li je ona moguća u slučaju posledica Kovida 19?

-Primarna prevencija bi bile epidemiološke mere, kao i jačanje imunološkog potencijala organizma. Cilj je da vaš organizam doživi što manje puta infekciju korona virusom , a kada se to desi, onda da bude spreman na borbu protiv agensa koji se ponaša i kao virus i kao bakterija. Sekundarna prevencija je evaluacija ili praćenje, svih kardioloških , neuroloških, respiratornih, vaskularnih oštećenja u dužem vremenskom periodu posle preležanog kovida. Postkovid sindrom je klinička situacija gde postoje tegobe : zamor, aritmije, slabo pamćenje, dekoncentracija, upale i tromboze vena nogu, plućne arterijske mreže, a povišen D-dimer je najava toga, duže od 3 meseca posle akutne infekcije.

Bili ste jedan od mnogih lekara koji su se borili za živote pacijenata u vreme pandemije. Jedan protokol je važio za sve pacijente,ali ste ipak vodili računa o pridruženim bolestima i prilagođavali terapiju?

-Bilo je više kolega, pogotovo mlađih sa internog odeljenja sa kojima smo primenjivali klinički algoritam: lečenje replikacije korona virusa, lečenje inflamacije, odnosno citokinsko oštećenje kortikosteroidima i antiinflamatornom terapijom. Primenjivana je antibiotska prevencija bakterijskog bujanja,zatim lečenje protromboznog stanja organizma antikoagulansima. Takođe, potrebna je bila metabolička ravnoteža šećera i elektrolita u krvi, kiseonična potporakardiovaskularno, jetrino i bubrežno oštećenje/ inflamacija.Tek kada stavku po stavku prođete ovako kod pacijenta, mogli ste se nadati da ćete smanjiti mogućnost teškog oblika Kovida i smrtnih ishoda. Vreme do dijagnostike i početka lečenja same bolesti i komorbiditeta je određivalo klinički ishod.

Nakon borbe za živote, neki od Vaših mlađih kolega rekli su nam da nikada više smrti nisu videli u životu?

-Ono što smo gledali u prvom talasu delta soja virusa je bio pakao i za pacijente, njihovu rodbinu ali i za zdravstvene radnike,sestre, lekare, spremačice,dobavljače kiseonika uz tehničke službe, tehničara,sestri iz laboratorije bez kojih nismo znali nivo kiseonika u krvi.Bio sam dirnut njihovom hrabrošću.To je osećaj kada samo ratnici znaju kako je bilo u smrtnonosnom ratu.Još jednom, svaka čast onima koji su u prvom talasu prihvatili punu odgovornost profesije, kao dr Dušanka Živković, stradali infektolog u Kovid ratu .

Trebalo je dosta vremena naučnicima, lekarima,da shvate sa kojim neprijateljem se bore..?

-Sars-CoV2 virus, po biološkom potencijalu napada na ljudski organizam, do sada neviđeni biološki agens, napravljen je verovatno u laboratorijskim uslovima, genskim sekvenciranjem. Ulaz u ćelije našeg organizma je preko ACE1 receptora, koji su, gle čuda, najbrojniji u organizmu. Zato su zahvaćeni svi organi i sistemi.

dr Miodrag Miladinović, specijalista je interne medicine i subspecijalista kardiologije.U OB Leskovac, radio je 20 godina u intenzivnoj nezi,koronarnoj jedinici, gde je bio i šef tog odeljenja.Specijalnosti:neinvanzivna dijagnostika koronarne bolesti stres eho test i lečenje odmaklih stadijuma srčane insuficijencije, kao i rad sa pacijentima, koji imaju poremećaje i prestanak disanja u snu.Objavljivao radove u domaćim medicinskim časopisima.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top