Nacionalni dan  borbe protiv raka dojke 20. mart: Budi zdrava, pregledaj se, voli sebe

Ovaj dan  obeležava se  jedanaestu godinu zaredom,  kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Prema dostupnim podacima u svetu je 2022. godine od raka dojke obolelo  oko 2.297.000 žena, a oko 660.000 žena, je  umrlo. Prema istim izvorima u Evropi je registrovano više od pola miliona novoobolelih žena od raka dojke sa znatno većom stopom obolevanja (75,6 na 100.000) od one registrovane globalno u svetu i u Srbiji, a umrlo je oko 144.000 žena, sa stopom umiranja 14,6 na 100.000.

Jedna od osam žena oboli tokom života od karcinoma dojke.

Prema poslednjim zvaničnim podacima iz 2021. godine novoregistrovano je 4.447 novoobolelih žena od karcinoma dojke sa standardizovanom stopom obolevanja u odnosu na svetsku populaciju 64, a na Jablaničkom okrugu 121 novoobolela žena i standardizovanom stopom obolevanja od 70,3. Najveću stopu obolevanja beleži Severnovačka oblast, Rasinski okrug i Srednjebanatska oblast, a najnižu Zajčarska i Mačvanska oblast. U Srbiji je 1.765 žena   izgubilo život, dok je na Jablaničkom okrugu umrlo  45 žena. Najveća stopa smrtnosti se beleži u Vojvodini (Sremska oblast) a na drugom mestu smrtnosti je Jablanički okru, a najniža u  Topličkom i Sremskom okrugu.Smrtnost raste sa godinama starosti. Veća stopa smrtnosti, upravo govori da se žene kasno javljaju lekaru ili se promene u dojci javljaju u uznapredovalom stadijumu.

 Prema broju umrlih žena na žalost, naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi, baš iz razloga kasnog otkrivanja karcinoma dojke.

Veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog  dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Broj obolelih žena prema broju stanovnika u našoj zemlji jeste sličan drugim zemljama u okruženju.

Faktori rizika se dele na dve grupe.

Na one na koje se ne može uticati (nemodifikujući kao što su nasledne predispozicije, prva menstruacija, poslednja menstruacija  itd) i one na koje se može uticati (modifikujući kao što su rađanje dece posle 30 godine, dojenje dece, pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, hormonska terapija itd).

Rak dojke se češće javlja u uzrastu posle 40 godine, ali najviše uzrasno-specifične stope obolevanja su u proseku registrovane u uzrastu od 65 do 74 godine. U slučaju umiranja registrovane stope mortaliteta proporcionalno rastu počev od 45 godine i najviše su u uzrastu 75 i više godina.

Kako bi se smanjio mortalitet od raka dojke i opterećenje društva ovom bolešću potrebni su sveobuhvatni napori i  mere za kontrolu, počevši od primarne prevencije, preko ranog otkrivanja bolesti i skrininga, pa do pravovremenog lečenja žena obolelih od ove bolesti. Organizovani skrining raka dojke se u Republici Srbiji sprovodi od decembra 2012. godine i do sada je u program uključeno 40 opština, uz dodatno angažovanje mobilnih mamografa na terenu, da bi skrining mamografija u Republici Srbiji postala dostupna što većem broju žena.

U Leskovcu se skrining sprovodi od 2014. godine.

U toku 2023. godine urađeno je 1.613 mamografija mobilnim mamografom od čega je 1.398 iz Leskovca i 215 iz Lebana, od 31.jula i bio je do početka septembra ,kada su 152 žene upućene na dalju dijagnosiku.  U novembru i decembu 116 žena je uradilo mamografiju na doniranom mobilnom mamografu i 24 žene su upućene na dalju dijagnostiku. Otkrivena su 3 karcinoma.

U Srbiji u okviru kampanje povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke organizuje se veliki broj aktivnosti kao što su predavanja, tribine, gostovanja u medijima. U domovima zdravlja i bolnicama, ginekolozi i stručnjaci iz oblasti javnog zdravlja organizovaće predavanja i razgovore o važnosti  preventivnih pregleda.

Jako je bitno da žene brinu o sopstvenom zdravlju i da redovno sprovode samopregled dojki.

Ova preporuka se odnosi i na žene mlađe životne dobi,  kao i trudnice i porodilje. Potrebno je da žene posmatraju svoje dojke, obrate pažnju na izgled oblik i veličinu, promene na njima, boju kože,  izgled bradavica, pojavu iscedaka ili sličnih promena.  Takođe je bitno da  se obuče za  samopregled dojki,  kao i da idu redovno na preventivne preglede.  Bitno je  da žene ukoliko primete bilo kakvu promenu   odmah se jave lekaru.

Pridružite se kampanji!

Pomozite da se podigne svest o prevenciji raka dojke.

Pogledaj, pregledaj, proveri

Kontroliši svoje dojke!

Autor: Prim.dr Vanja Ilić, Načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ Leskovac

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top