Nakon beogradskog maratona paraolimpijac, Leskovčanin Milan Petrović ima nove planove

Proslavljeni srpski paraolimpijac  svojim načinom i stilom života pokazuje da je uz mnogo truda i volje sve moguće. Sa samo 16 godina potpuno je izgubio vid, ali ga to nije obeshrabrilo.Počeo je da shvata da život može da ima i neku drugu dimenziju i to veoma uspešnu.Pogled na njegov  životni put i ostvarene uspehe,  u mnogima od nas može da izazove samo  divljenje i strahopoštovanje.

Još u ranom detinjstvu Milan je  počeo da gubi vid.

„Roditelji su me vodili na mnoge pretrage, ali u to vreme uzrok gubitka vida bio je nepoznat. Vid sam u potpunosti izgubio sa 16 godina.  Bilo je jako teško izboriti se sa svime,no uprkos tim nedaćama danas sam tu gde jesam. Stvarni uzrok gubitka vida je zapravo bio tumor mozga koji mi je otkriven i otklonjen godinama kasnije“.

Tandem biciklizam-paraolimpijski uspeh.

„Trčanjem  baš kao i plivanjem bavim se rekreativno i ove aktivnosti deo su mojih svakodnevnih treninga, pogotovo u zimskom periodu kada mi vremenske prilike ne dozvoljavaju vožnju bicikla na otvorenom. Moji sportski uspesi su jako značajnji i zapaženi, 2012. godine predstavljao sam Srbiju na paraolimpijskim igrama u Londonu u meni svojstvenoj i prepoznatljivoj disciplini tandem biciklizmu, zatim i u Tokiju 2021. godine“.

Ove godine Milan je  pored beogradskog  polumaratona istrčao i mostarski, kao i polumaraton koji je održan na Srebrenom jezeru.

„Sav taj niz treninga doprineo je do toga da učestujem na mnogim triatlonskim takmičenjima zajedno sa svojim partnerima naravno. Na samom početku odrađivao sam trke poludistance u dužinama plivanje 1,9 km, tandem biciklizam 90 km, trčanje 21 km.

Nakon što sam  se uspešno oprobao u gore spomenutim poludistancama, ispunio sam sebi dugogodišnju želju učestvovanjem u full distanci sa dužinama  plivanje 3,8 km, tandem biciklizam 180 km,  trčanje 42 km. Jedno od takvih najznačajnihih takmičenja desilo se u Oradeji u Rumuniji“.

Sport i biciklizam kao  način života, ali i masaža.

„Svaki trening, odlazak na drumske vožnje je nešto što me posebno ispunjava i čini sretnim. Uz sport se profesionalno bavim masažom, to je takođe bitan  aspekt u mojoj skromnoj biografiji. Tokom karijere sam prolazio i još uvek prolazim sa mnogim povredama i morao sam da naučim da pomognem sebi i iz toga se zapravo izrodila ideja bavljenja masažom kao primarnom odrednicom. U budućnosti mi je u planu da prošim svoja znanja daljim školovanjem i usavršavanjem masaže kao i celokupne fizikalne terapije“.

Podrška porodice, prijatelja i telefon sa govornim softverom.

„Svoje životne i sportske uspehe bilo bi  mi nemoguće da  ostvarim bez bezgranične podrške moje porodice i prijatelja, koji su uz mene u svim trenucima i neizmerno sam im zahvalan na tome. Moj sportski i društveni život aktuelan je na društvenim mrežama.  Zahvaljujući tehnologiji koja slabovidim i potpuno slepim osobama omogućuje da s lakoćom i ravnopravno obavljamo željene aktivnosti na danas popularnim društvenim mrežama“.

 „U narednom periodu u planu mi je ostvarivanje želja koje su ostale neispunjene zbog nedostatka vremena. Očekuje me puno treninga, putovanja, priprema za takmičenja, profesionalnog usavršavanja i novih doživljaja. Moje želje su skromne i nadam se da će mi biti dostižne“, poručuje naš proslavljeni paraolimpijac.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top