Nova generacija vršnjačkih edukatora u Leskovcu odlučna u borbi protiv vršnjačkog nasilja i pomoći mladima

Nađu Anđelković, učenicu drugog razreda Medicinske škole u Leskovcu, privukla je pojava vršnjačkog, ali i svakog drugog oblika nasilja, kao nečeg što je neprihvatljivo i zbog čega treba preventivno delovati. “Obuku za vršnjačke edukatore u toku zimskog raspusta, završilo je nas šestoro učenika, a već početkom jula krenućemo po okolnim mestima, da edukujemo naše vršnjake o svemu onome o čemu smo stekli znanja“, kaže Nađa.

Ove godine, prvi put od 2019. ponovo je pokrenuta realizacija obuke za vršnjačke edukatore  inicirana od strane mladih, članova  đačkog parlamenta Medicinske škole u Leskovcu. Edukacija je održana kroz 24 radionice u toku dve nedelje. Radionice je realizovala ekipa stručnjaka, čiji je koordinator bila psiholog Ivana Stanković iz Savetovališta za mlade Doma zdravlja u Leskovcu.

Predavači su nam na vrlo interesantan i pristupačan način približi teme od velikog značaja za nas kao što su: konvencija o pravima deteta, bezbedni polni odnos, zaštita od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, planiranje porodice, partnerski odnosi, asertivna komunikacija, donošenje odluka.Potom o bolestima zavisnosti, o zdravom načinu života i ishrani, o toleranciji i nasilju. Edukacija je imala za cilj da nama, polaznicima Savetovališta za mlade, da znanja  o navedenim temama koja će nam koristiti kako u ovom periodu adolescencije tako i u životu. Takodje su nam pružili mogućnost da stečena znanja prenosimo našim vršnjacima i podignemo svest o osnovnom zadatku Savetovališta, a to je pružanje potrebne psihičke i fizičke nege mladima kojima je ona neophodna”, kaže Nađa Anđelković. 

Ona je dodala da su ove godine bile jako interesantne teme na radionicama koje su imali, kao i da su od velikog značaja za mlade.

Neke od tema su veoma bliske i mojoj struci, odnosno medicinskim naukama,tako da se meni podudaraju sa interesovanjima koja me zaokupljaju.Ono što želim da naglasim je da smo kroz obuku stekli jednu dozu razumevanja i shvatanja za ljude koji su drugačiji od nas.Bavili smo se i nekim životnim temama koje nisu dovoljno zastupljene, ali imaju značaja za mlade: zdravlje, međuljudski odnosi,kao i naš izgled.Ono što je važno je da spoljašnji izgled ne sme da bude presudan faktor koji bi eventualno vodio u neku vrstu diskriminacije, napominje naša mlada sagovornica.

Da podseimo, Savetovalište za mlade Doma zdravlja Leskovac počelo je sa radom 2004. godine tako da dugi niz godina pomaže mladima i pruža mogućnost da stiču nova znanja i veštine. Zbog pandemije virusa covid-19 privremeno je bila obustavljena obuka vršnjačkih edukatora. Najnovija generacija vršnjačkih edukatora, nedavno je dobila i diploma nakon završene obuke.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top