Nutricionisti savetuju ženama da uzimaju ova četiri dodatka ishrani | City Magazine

Uz toliko dostupnih opcija dodataka ishrani, može biti teško znati odakle početi i koje izabrati. Ipak, najvažnija stvar koju bi trebalo znati jeste da oni trebaju da dopunjavaju, a ne da nadomešćuju zdravu i uravnoteženu ishranu.

Takođe, trebalo bi napomenuti da pravi dodaci ishrani mogu pomoći ženama u različitim fazama njihovog života.

„Pravi dodaci ishrani specifični su za vaše simptome, sve lekove i životnu fazu u kojoj se nalazite. Nažalost, nisu svi dodaci jednako dobri. Puno dodataka u supermarketima koristi male količine sintetičkih verzija vitamina i minerala koje telo slabo apsorbuje“, rekla je nutricionistkinja Beka Medouz za Vogue, prenosi Index.

S koleginicom i nutricionistkinjom Džes Šend Jess Šend, ona je napravila spisak četiri dodataka ishrani koji preporučuju ženama.

1. Magnezijum

Ovaj mineral važan je za san, smanjenje stresa i rad mišića. Takođe podržava fizičko i mentalno zdravlje, a Šend tvrdi da je ključan za žene kroz različite faze života, uključujući trudnoću i menopauzu. „To je jedan od onih superherojskih minerala koji nas podržava fizički i mentalno“, tvrde nutricionistkinje.

2. Omega-3

Šend ističe da ove masne kiseline, poput EPA (eikosapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina), podstiču kognitivnu funkciju, podržavaju zdravlje očiju i igraju ulogu u hormonalnoj ravnoteži. Uglavnom se nalaze u ribi i ribljem ulju. Takođe pomažu u smanjenju simptoma PMS-a, menstrualnih tegoba i upale.

3. Vitamin D

Medouz napominje da vitamin D podržava nekoliko funkcija, uključujući uravnoteženje raspoloženja, kontrolu šećera u krvi, zdravlje štitne žlezde i ravnotežu ženskih polnih hormona.

„Mnogima od nas treba puno više vitamina D od preporučenih 10 mcg, ali previše može biti toksično, stoga je korisno prvo napraviti krvni test kako biste dobili pravu količinu za sebe“, savetuje Medouz. Međutim, važno je odabrati oblik D3, a ne D2, koji je mnogo manje efikasan. Dodatak vitamina K vitaminu D takođe može optimizovati apsorpciju kalcijuma kod žena u menopauzi.

„Kako se približavamo menopauzi, vitamin D i vitamin K2 rade zajedno kako bi optimizovali apsorpciju kalcijuma u našim kostima“, dodaje nutricionistkinja.

4. Multivitamini

Dobar multivitamin je onaj koji je pažljivo odabran. „Ženama trebaju različite hranjive materije od muškaraca, stoga potražite nešto posebno formulisano za žene“, preporučuje Medouz. Ključno je biti siguran da su vitamini uključeni u pravom obliku kako bi telo moglo da ih efikasno koristi.

Nutricionistkinja predlaže traženje multivitamina koji sadrže više apsorbujućih metiliranih B vitamina. „Na etiketi će se zvati ‘metil folat’ ili ‘metilkobalamin’, a ti su vitamini B esencijalni za proizvodnju energije, posebno B5 koji sagorevamo većom brzinom kada smo pod stresom“, zaključila je.

Izvor: City Magazine

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top