Nedostatak vitamina D u telu može povećati rizik od bolova u kostima. To se često događa zimi, kada je puno manje sunca nego tokom toplijih meseci. Kako ne bi došlo do bolova zbog toga što nam fali vitamin D, važno je u svakodnevnu ishranu uvrstiti ovih pet vrsta suvog voća.
Suvo voće koje ima vitamin D
Suve smokve
Slatke i hranjive, suve smokve predstavljaju ukusan način povećanja unosa vitamina D u organizam. U njima možete uživati kao poslastici za užinu, ali ih možete jesti i sa žitaricama za doručak ili u salatama.
Suvo grožđe
Suvo grožđe je vrlo popularno suvo voće, a najbolja stvar je što sadrži vitamin D. Mogu se dodati jogurtu, ovsenim pahuljicama ili mešavini s raznim orašastim plodovima. U kojem god obliku odlučite da ih kombinujete, nećete zažaliti.
Suve kajsije
Kajsije su zdrave i ukusne u različitim verzijama, a suve kajsije odličan su način za povećanje nivoa vitamina D tokom hladnih zimskih meseci. Možete ih kombinivati s raznim jelima, ali i uživati u njima samima kao u odličnoj zdravoj užini, savetuje Index.
Urme
Urme su bogate prirodnim šećerima, dižu energiju i sadrže pristojnu količinu vitamina D. Najpopularniji načini konzumiranja urmi su u desertima ili smutijima, ali možete ih jesti i same.
Suve šljive
Suve šljive nisu poznate samo po dobrobitima za varenje, već i po tome što sadrže vitamin D. One su hranjive i zadovoljavajući međuobrok koji će vas zasititi, a možete ih jesti same, uz žitarice za doručak ili u raznim desertima.
Izvor: Dnevni list Danas