Park prirode “Radan” biće krunisan novom saobraćajnicom preko ove planine u septembru 2024. godine

Uredbom Vlade Srbije proglašen je Park prirode “Radan” na jugu Srbije koji obuhvata područja ove planine sa nekoliko reka i pet opština Bojnik, Lebane, Medveđa, Kuršumlija i Prokuplje. Ova najnovija odluka o zaštiti šumskih staništa i očuvanja divlje faune,kao i nepokretnih kulturnih dobara, na površini od više od 460 kvadratnih kilometara, biće zaokružena izgradnjom puta preko Radana. Savremena saobraćajnica u dužini od više od 10 kilometara počela je da se gradi u martu 2022. a biće završena u septembru 2024.godine sa ukupno 26 kilometara puta.

Završetkom ovog  puta za mnogo kraće vreme moći će da se stigne do nekoliko banja na jugu Srbije ,rekao je za Puls Juga, Goran Jović, direktor PKS RPK za Jablanički i Pčinjski okrug i jedan od idejnih tvoraca izgradnje ove saobraćajnice.

“Već sada se od Leskovca do Prolom Banje može stići za manje od sat ipo vremena.Kada ova saobraćajnica bude završena u potpunosti, kako se očekuje u septembru, novom putnom infrastrukturom u potpunosti će biti povezane Prolom, Kuršumlijska, Sijarinska i Lukovska banja, kao i arheološki lokaliteti na ovim područjima, poput Caričinog grada i Đavolje varoši”, ocenjuje Jović.

Caričin grad je arheološki lokalitet iz šestog veka, nalazi na 7 kilometara od Lebana, jedan je od najvećih i najznačajnijih  vizantijskih gradova na Balkanu.Podigao ga je vizantijski car Justinijan.

U okviru Parka prirode “Radan”,nalazi se i spomenik prirode Đavolja varoš,koja je mapiranja kao svetski turistički potencijal i koji bi uskoro trebalo da dobije status geoparka.

Činjenica da je ovo područje Park prirode “Radan”, produžilo je rok izgradnje puta.

“To podrazumeva poseban način izgradnje puta kroz planinu.Ne možete  upotrebljavati eksplozivna sredstva za probijanje neprohodnih delova puta, a ima ih.Tu 50 godina niko nije ušao, ništa nije rađeno, sve to komplikuje i otežava radove.Ipak, krak koji nije bio planiran preko Gajtanskih vrata, opštine Medveđa, Leca, Begovića groba,kompletno je završen.Put je širine kolovoza pet ipo metara i potpuno savremen, oivičen, sa propustima”, kaže naš sagovornik.

Goran Jović, direktor PKS RPK za Jablanički i Pčinjski okrug

Biće izgrađen i deo puta od 14 kilometara od Begovića groba do Doma na Radanu.Takođe u planu je izgradnja i drugih pravaca.

“Put u dužini od 13 kilometara od Gajtanskih vrata do Đavolje varoši, takođe će biti završen. Radi se i saobraćajnica od Kuršumlijske banje,takođe preko planine,do Lukovske banje i tako će biti kompletirana infrastruktura do ovih naših banjskih centara”, ocenjuje Jović.

KLUB 4×4 JUSTINIJANA PRIMA iz Lebana od 2012.godine svojim aktivnostima i uz medijsku podršku, radio je na promociji ovog kraja i posebno puta preko Radan planine.Tako je i uspeo da zainteresuje Srbiju da počne da izgradnjom puta dužine 26 kilometara i ostvari misiju povezivanja dva okruga, Jablaničkog i Topličkog.

Investitor izgradnje puta preko Radan planine je Vlada Srbije, a izvođač preduzeće Putevi Srbije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top