Dani paznika su period kada uglavnom ne pazimo koliko jedemo ili pijemo. Iako lekari uvek savetuju da treba uživati u hrani, ali ne i preterivati. Takođe, ne treba žuriti, kao i da hranu treba sporo žvakati i na kraju uživati u zalogajima, jer se tako oseti prava aroma hrane i brže dolazi do zasićenja, savetuju lekari iz Stetoskop.info.

I u leskovačkoj Službi hitne pomoći Doma zdravlja u Leskovcu imali pacijente sa tegobama zbog prejedanja

“Nakon perioda posta, a veliki broj ljudi je postio, unosom masne hrane odjednom, mnogi su stvorili sebi problem. Tako smo imali veliki broj pacijenata sa mučninama, povraćanjem, djarejom. Ono što mogu uvek da savetujem je da treba biti umeren i da preterivanje nikada nije donelo ničeg dobrog. Svakako treba primeniti fizičku aktivnost prema svojim godinama i sposobnostima i problema će biti manje”, kaže doktor Dragan Cakić, načelnik Službe hitne medicinske pomoći u Leskovcu.
Šta sve može pomoći nakon prejednja?
Čaj od nane može vam pomoći posle obilnijih obroka jer pospešuje produkciju želudačnih sokova i na taj način poboljšava varenje. Ukoliko ste se prethodno veče prejeli, nemojte preskočiti doručak, jer u toku dana možete osetiti veliku želju za hranom tokom dana. Pokušajte da se od izobilja na trpezi u vašem tanjiru nađe pretežno povrće, a proporcionalno manja kalorična hrana. Slana i masna hrana mogu dovesti do povišenog krvnog pritiska, a to vam može doneti ozbiljne komplikacije. Preterivanje u jelu i piću za vreme praznika može izazvati trajne posledice po vaše zdravlje. Kako dalje piše Stetoskop.info, ukoliko ste onaj tip osobe koja ne može da odoli prazničnoj trpezi, onda se potrudite da ostatak dana provedete šetnjući na svežem vazduhu i to će makar delimično umanjiti posledice prejedanja slatkišima.