Preko prirodnog podnog materijala do zdravog „uzemljenja“

Možda ste čuli za medicinsku ekologiju koja proučava povezanost između ljudskog zdravlja i elektrona na površini Zemlje? Ako niste, onda je ovo sjajan način da se upoznate više sa mogućnostima kako da implementirate više prirode u svoj enterijer i tako postignete fizičko, mentalno i duhovno blagostanje.

Da li ste se nekada zapitali jesu li vaš životni prostor i pod u međusobnoj harmoniji? Možda vam ovo pitanje zvuči čudno, jer obično ljudi, prilikom kupovine stana/kuće najčešće razmišljaju o bojama, stilu, nameštaju, rasporedu, a ne o podovima i njihovom uticaju na kvalitet života. Međutim, ako malo bolje razmislite, ono što čini svaki prostor su zidovi i pod. Vrlo često su podovi u startu zadati od strane investitora, ili je izbor ograničen na dve-tri boje, teksture, šare. Srećom, čak iako ste uslovljeni, možete odabrati najbolje rešenje za svoj budući životni prostor. A ako niste, tu je samo nebo granica. Opet, i ta kreativnost valjalo bi da bude svedena na nekoliko opcija, ali ono što je ključno jeste sledeće – razmišljanje o podu u domu zahteva razmišljanje o celokupnom enterijeru. I obrnuto.

S obzirom da se prvo postavlja pod, pa tek onda sve ostalo, trebalo bi da uzmete u obzir nekoliko faktora. U nastavku sledi malo detaljnija priča o svemu na šta bi bilo dobro da obratite pažnju prilikom odabira podova kako biste postigli što veći kvalitet stanovanja. I to ne samo po pitanju komfora i praktičnosti, već i sopstvenog zdravlja i zaštite životne sredine.

Kako odabrati pod koji vama najviše odgovara?

Kada birate podnu oblogu za prostor u kojem ćete spavati, raditi, jesti, igrati se sa decom, družiti se sa prijateljima, raditi svoj posao, jako je važno da se zapitate sledeće:

 • Koju funkciju ima prostorija za koju se bira pod?
 • Da li je taj prostor prometan?
 • Da li će tu boraviti deca?
 • Da li tu često vole svoje vreme da provode kućni ljubimci?
 • Koliko vremena u toku nedelje možete da izdvojite za održavanje ove površine?

Ako se potrudite da date odgovore na sva ova pitanja, iskristalisaće vam se nekoliko glavnih faktora koje ne smete zaobići: način života i vaše potrebe, estetika prostora, pitanje vlage, održavanje i budžet.

Tvrdi podovi za prometnije prostorije

Ako u vašem domu ima dosta članova porodice, male dece i kućnih ljubimaca koji se šetkaju po podu, to automatski znači veće opterećenje na podne površine. Koje se na taj način habaju i troše.

Ako izuzmemo kupatilo i kuhinju, prostorije u kojima svako od nas provodi najviše vremena su svakako dnevna i spavaća soba. Tvrdi podovi za njih su najidealnije rešenje, a do vas je da odaberete drvo ili pločice. To je sada već stvar ukusa kao i nekih praktičnih pitanja.

Ako volite da osetite pod nogama toplinu prirode, onda ćete verovatno odabrati drvo kao materijal za vaš pod. Od tvrđih vrsta preporučuju se: hrast, javor, višnja, orah, jasen, mahagoni, a neke egzotičnije vrste su: lešnik, brazilska višnja, brazilska koa, brazilski teak-cumaru. Kada birate, vodite računa o karakteristikama svakog od navedenih materijala. Neki bolje podnose sunce, drugi su izdržljiviji u poređenju sa nekim drugim drvetom, pojedini su otporni na termite i štetočine, ali svaki ima jedinstvene šare i teksture koje su, zapravo, i ono najlepše kod svake drvene obloge.

Gde idu pločice kao tvrdi pod?

Najčešće su to kuhinja, kupatilo, toalet, terasa/balkon, a neko se odluči i da ih stavi u ulazni deo/predsoblje, kao praktično rešenje za lakše održavanje. Pločice su odličan izbor za sve delove u stanu gde znate da će biti više vlage, ili nekih neočekivanih uticaja (kiša, sneg, blato spolja, masnoća i isparenja iz kuhinje, prskanje vode u kupatilu, itd.). Mnogi ljudi se opredeljuju za klasične pločice ili one što imitiraju razne druge materijale (drvo, mermer) jer su lake i zahvalne za održavanje, posebno ako su prisutna deca i četvoronošci.

Ostale vrste podova i eco-friendly varijante

Naravno, danas su nam na raspolaganju najrazličitije vrste podova, od raznovrsnih materijala, boja, tekstura, šara, debljina, pri čemu treba voditi računa i o uticaju tih istih materijala na naše zdravlje ako se odlučimo za neku od tih podloga.

Mermer

Sofisticiran i luksuzan materijal, vizuelno izgleda savršeno. Ipak, iako čvrst, mermer je sam po sebi poprilično osetljiv, a ako je poliran, onda je klizavost neizbežna. Ako se odlučite za mermer, najbitnije je da dobro uradite zaptivanje.

Beton

U slučaju podnog grejanja, beton se pokazao kao izuzetno dobar odabir. Pogotovo što su u poslednje vreme ovi podovi usavršeni kada se radi o estetici. Uz adekvatno zaptivanje i redovno održavanje, betonski pod može maltene večno da traje.

Vinil

Ne haba se, ne upija mrlje, ne bledi, a često unutar samog materijala već postoji i antimikrobna zaštita, te odoleva plesni, buđi, bakterijama. Proizvodi se u listovima, tablama, ili daskama, i vrlo lako se postavlja.

Linoleum

Ovo je pod od prirodnog materijala, što možda većina ne zna i zbog toga ima blagi otpor prilikom pomena linoleuma. Proizvodi se od lanenog ulja i produkata drveta. Otporan je na sunčevu svetlost, ali nije izdržljiv kao sam vinil, što se, opet, može korigovati ako se nanese sloj voska kao zaštita.

Kamen

Pored mermera, koji je najpoznatiji, postoji još dosta vrsta kamena koje možete upotrebiti za pod: travertin, krečnjak, granit, škriljac – svi imaju veoma prijatnu i upečatljivu teksturu, ali su skloni habanjima i oštećenjima ako se zaptivanje ne uradi kako treba.

Eco-friendly podovi

Ovde nije loše da istaknemo plutu i bambus, koji nisu toksični materijali, ne zahtevaju pesticide ili herbicide za uzgoj, i veoma su pogodni za osetljive osobe ili one sklone alergijama. Kod nas su ranije na tržištu bili tzv. purline podovi čiji je sastav potpuno ekološki i prirodan, a kvalitet na zavidnom nivou. Međutim, najbliža zemlja u kojoj možete doći do ovih podova danas je Slovenija. Kvalitetni drveni podovi uz ekološka ulja za njihovo održavanje u Srbiji se teško mogu naći, ali na tržištu se izdvojila firma Magic Floor, koja pored podova, radi i zidne obloge, parapete, odmorišta, stepeništa, itd.

Kako boja poda utiče na celokupan utisak u enterijeru?

Znate da toplije i hladnije boje u enterijeru treba da se koriste dozirano i sa predznanjem, jer nije isto da li ćete u određenoj sobi upotrebiti topliju nijansu poda, a tamniju, ili svetliju, a hladniju. Naravno, mnogo zavisi i od položaja stana u odnosu na strane svetla, koje prostorije imaju prepodne sunce, a koje poslepodne, a koje ga uopšte nemaju ili vrlo malo. Ako je kod vas taj slučaj, da imate veoma malo prirodnog svetla tokom dana, najbolje je da odaberete svetliju nijansu materijala za pod. Opet, ako imate mnogo sunca i velike prozore, možete da birate sve što vam se sviđa.

Sunčeva svetlost nije konstantna tokom celog dana u enterijeru, kao što vam je poznato. Tokom dana postepeno slabi, te je možda najbolje pre definitivnog odabira podne obloge da uzmete nekoliko uzoraka koji vam se dopadaju, postavite ih na pod i posmatrate od jutra do kasnog popodneva kako izgledaju u prostoru. Onda ih pogledajte i kako vam se čine nakon što upalite veštačko osvetljenje kada padne veče. Zašto je ovo bitno?

Ako su u pitanju prostorije u kojima provodite dosta vremena, sigurno vam neće prijati blještavost od refleksije koja se stvara na sjajnoj površini. S druge strane, osvetljenje u kuhinji i kupatilu je blještavilo čak i poželjno, jer su to prostorije u kojima svetlosti nikada nije previše.

Pitanja za kraj kao pomoć u odabiru pravog poda

Baš kao što sam na početku pomenula, enterijer treba da bude skladan i da se posmatra kao celina. Zato je veoma važno da znate kako bi enterijer po vašoj meri trebalo da izgleda, i da, sa tim predznanjem uskladite i pod.

Pre konačne odluke, nije loše da se zapitate sledeće:

 • Šta vi volite? Želite li kontrast između poda i zida, ili biste više da budu tonski, nežniji prelazi?
 • Kakav je stil vašeg doma?
 • Imate li malu decu?
 • Kako je dekor osmišljen?
 • Imate li kućne ljubimce koji slobodno šetaju iz sobe u sobu?
 • Je li vaša kuća prometna?
 • Koliko često čistite?
 • Je li vaš dom u kraju gde ima dosta prašine i smoga?
 • Koje su veličine vaše sobe i koliko svetlosti tokom dana ima u njima?
 • Koje su boje zidovi, a koje nameštaj?

autor Milica Tasovac, ist. umetnosti i diz. enterijera
www.entas.rs
enterijeritasovac@entas.rs

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top