Roman o ženi koja je nadvladala bol i naslikala je – Laguna i pulsjuga.rs poklanjaju knjigu „Frida ili o boli“ Slavenke Drakulić

Od Slavenke Drakulić, autorke romana „Mileva Ajnštajn: teorija tuge“, koji je naišao na odličan prijem kod naše čitalačke publike, stiže roman o životu jedne od najznačajnijih slikarki XX veka – „Frida ili o boli“.

Za Fridu Kalo umetnost je bila neodvojiva od života, a život neodrživ bez umetnosti. Prikazujući njen život od ranih borbi s bolešću do strastvenih ljubavnih afera sa Dijegom Riverom, autorka daje živopisnu sliku jedne žene kojoj je telo bilo slomljeno ali ne i duh, i koja je prkoseći društvenim normama, istrajavala u svojoj jedinstvenosti.

Vešto kombinujući različite pripovedačke tehnike, fikciju i fakte, posvećeno istraživanje i duboko saosećanje, Slavenka Drakulić ubedljivo i književno umetnički uspelo dočarava lik Fride Kalo, žene koja je ličnu bol pretvorila u bezvremenu umetnost.

„Meksička slikarica Frida Kalo je nakon svoje smrti postala ikona. Ne samo što se čitavog života borila s bolešću nego je bila prisiljena slikati ležeći u krevetu. O njoj su napisane brojne biografije, ali svima njima nedostaje dimenzija osobe koju joj može ’dodati’ samo roman. U mom romanu sam nastojala opisati Fridinu borbu i povezanost njenih emocija sa slikama. Drugi važan element je odnos sa suprugom Dijegom Riverom, koji ju je podržavao, ali nije vjerovao u njeno slikarstvo. Ali danas malo tko zna za njega. Frida je žena koja je nadvladala bol i naslikala je. Zato je velika“, rekla je autorka povodom izlaska knjige.

„Frida ili o boli“ je potresan, ali ujedno i inspirativan roman o istrajnosti, lepoti nesavršenosti i trajnom nasleđu neobuzdanog duha jedne od najznačajnijih slikarki svih vremena. Možete ga pronaći u knjižari u Leskovcu koja se nalazi na adresi Bulevar oslobođenja 89, ali i svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Roman „Frida ili o boli“, o fascinantnoj slikarki i umetnici, može biti vaš,poštovani naši čitaoci i pratioci.Već ste navikli da vas nagrađujemo, zahvaljujući našoj saradnji sa prestižnom izdavačkom kućom Laguna iz Beograda. Kao i do sada, pratite nas, pročitajte ovaj promo. ali i druge tekstove na Puls Juga, lajkujte, tagujte, komentarišite i pišite nam.Već naredne nedelje sa nekim od vas upoznaćemo se u Laguninoj knjižari u Leskovcu, kada budemo poklanjali ovu predivnu knjigu. Srećno!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top