Spasite svoju kožu: Besplatni pregledi mladeža u 13 gradova u Srbiji među kojima je i Leskovac

Osim UV zaštite, redovni pregledi su najvažniji korak u prevenciji raka kože i zato dermokozmetički brend La Roche-Posay i ovog proleća u saradnji sa Udruženjem dermatovenerologa Srbije (UDVS) organizuje besplatne preventivne preglede mladeža širom Srbije, u okviru kampanje #SAVEYOURSKIN uz glavnu poruku građanima da spase svoju kožu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje godišnje se otkrije oko 700 melanoma, od toga samo 20 odsto u ranom stadijumu, zbog čega je važno razvijati svest o neophodnosti redovnih pregleda, ali i zaštite od UV zračenja.

Foto: La Roche-Posay promo

Od 23. maja do 1. juna, dermatolozi će biti na raspolaganju građanima u Beogradu, Novom Sadu, Kladovu, Srbobranu, Boru, Topoli, Aleksincu, Bajinoj Bašti, Topoli, Pirotu, Sjenici, Vrnjačkoj Banji i Leskovcu. To je prilika da bez lekarskog uputa dobiju savete i stručno mišljenje o promenama na koži.

Dermatološke preglede mladeža moguće je obaviti besplatno od 9 do 20 časova

(pauze su od 11.30 do 12.00 i od 17.30 do 18.00) na sledećim lokacijama:

23 i 24. maj BEOGRAD – Platoispred Hrama Svetog Save29. maj BAJINA BAŠTA – Trg Dušana Jerkovića
25. maj NOVI SAD – Trg republike29. maj NIŠ – Trg Stevana Sremca
25. maj KLADOVO – Plato ispred Gradske bolnice i Zdravstvenog centra30. maj SJENICA – Gradski park
27. maj SRBOBRAN – Trg Republike30. maj PIROT – Centralni Trg
27. maj BOR – Plato ispred Doma kulture1. jun VRNJAČKA BANJA – Pešačka zona, kod Vrapca
28. maj TOPOLA – Pešačka zona1. jun LESKOVAC – Gradski trg
28. maj ALEKSINAC –Plato ispred Centra za kulturu i umetnost 

PREGLEDAJTE SVOJE MLADEŽE

Cilj kampanje #SaveYourSkin je da podigne svest građana o važnosti zaštite od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože, a redovni pregledi i samopregledi su ključni korak u prevenciji melanoma, najopasnijeg oblika raka kože. Ako se ne otkrije na vreme, on može imati vrlo komplikovan tok i lošu prognozu. Međutim, kada se dijagnostikuje u početnoj fazi, izlečenje je moguće u čak 99 odsto slučajeva.

Prošle godine je u kampanji #SaveYourSkin obavljeno oko 2.000 pregleda u šest gradova Srbije, otkriveno je 85 promena sumnjivih na rak kože, a pacijenti su dobili preporuke za dalje lečenje. Rak kože, melanom, nepredvidivog toka, liči na mladež, ali ima nepravilan oblik, ivice i više boja od tamnobraon, crne, crvene i plave, a raste i menja se tokom vremena.

Prof. dr sc. med. Lidija Kandolf spec. dermatovenerologije, naglašava da svako od nas treba da pregleda svoju kožu povremeno, kako bi uočio eventualne promene koje su nepravilne, rastu i menjaju se, ali da je važno da ih povremeno pregleda i dermatolog koje se bavi ranim otrkivanjem raka kože dermoskopijom:

„Najvažniji savet za sprečavanje raka kože, pa i melanoma je zaštita od nepotrebnog izlaganja suncu, radi dobijanja tamnog tena. Dok je svakodnevni boravak napolju u prirodi, zbog rada i bavljenja sportom i hobijima poželjan, treba izbegavati sunčanje na plažama i gradskim kupalištima. U letnjim mesecima od maja do oktobra tokom boravka napolju treba tražiti hlad, i planirati boravak u jutarnjim i popodnevnim satima i uvek biti obučen na suncu, uz korišćenje naočara za sunce i u podnevnim satima nositi šešir. Na otkrivene delove tela potrebno je nanositi preparate sa visokim zaštitnim faktorom, obeleženim sa SPF 50 UVA+UVB, koji štite od UV zračenja, posebno od juna do oktobra, i uvek kada je UV indeks veći od 3 tokom godine. Jednom u 1-2 meseca potrebno je obratiti pažnju na promene na koži, pregledati celo telo i ukoliko se primeti neka nova promena koja raste i menja se obratiti se dermatologu. Takođe, osobe koje imaju preko 50 mladeža treba da odlaze na redovne godišnje preglede kože, jer je kod ove grupe ljudi nešto veći rizik za nastanak raka kože.“

UJEDINJENI ŠIROM SVETA – 540.000 BESPLATNIH PREGLEDA MLADEŽA U 35 ZEMALJA

La Roche-Posay, svetski dermokozmetički brend koji preporučuje 90.000 dermatologa širom sveta*, godinama je posvećen podizanju svesti o važnosti prevencije raka kože. Od 2014. godine obavljeno je više od 540.000 besplatnih pregleda mladeža u 35 zemalja u sklopu kampanje #SpasiteSvojuKožu, koja pored pregleda uključuje i edukaciju građana, besplatne savete dermatologa i preporuke za efikasnu SPF zaštitu.

„Cilj nam je što veći broj građana dobije besplatne preglede i stručne savete kako da sačuvaju zdravlje kože. Veliko istraživanje koje je brend La Roche-Posay sproveo 2022. godine u 17 zemalja ukazalo je na nedovoljnu informisanost o rizicima izlaganja suncu bez zaštite. Čak 77 odsto anketiranih ne koristi SPF redovno, a 50 odsto njih ne smatra da SPF štiti od raka kože, iako kreme sa zaštitnim faktorom predstavljaju neophodnu meru zaštite i osnov u prevenciji melanoma. Zato ćemo nastaviti da edukujemo građane i organizujemo besplatne preglede koji polako postaju tradicija u Srbiji pred početak letnje sezone“, izjavila je predstavnica brenda, dr Milica Stefanović, Regionalni Medical Visit Manager.

Budite i vi deo ove važne inicijative, pregledajte mladeže u svom gradu i #SpasiteSvojuKožu.

Izvor: SITYMagazine

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top