Šta da uradite kad vas ubode stršljen? Njegov otrov sadrži supstancu koja je opasna za ljude

Jedan stršljen može da ubode jednom ili više puta, a ponekad se stršljeni roje, što može da dovede do desetina ili stotina uboda.Stršljeni su insekti koji pripadaju porodici osa i poznati su po svojoj neprijatnoj žaoci. Oni su jedna od hiljadu vrsta u redu opnokrilaca, koji takođe obuhvata pčele, mrave i druge ose. Stršljeni su obično dugi oko tri centimetara i prepoznatljivi su po žutim prugama na svojim tamnim telima. Imaju krila, antene, noge i žaoku, piše Healthline,a prenosi CityMagazine.

Ubodi stršljena obično uzrokuju blage simptome, ali ponekad mogu da izazovu ozbiljne alergijske reakcije i zabrinjavajuće kliničke simptome. Otrov stršljena sadrži histamin, što može da izazove teške alergijske reakcije kod ljudi. Većinu uboda stršljena možete da tretirate sami, ali u slučaju ozbiljnih simptoma, trebalo bi odmah da potražite medicinsku pomoć.

Najčešće ćete ih sresti kada ste napolju, jer njihova gnezda mogu da budu u blizini naselja ili u prirodi, na primer na trulom drveću ili grmlju. Stršljeni će vas ubosti kada se osećaju ugroženo. Jedan stršljen može da ubode jednom ili više puta, a ponekad se stršljeni roje, što može dovesti do desetina ili stotina uboda. Takođe, samo ženke stršljena mogu da ubodu i ne ostavljaju žaoku kao što to rade pčele, tako da nema potrebe za uklanjanjem žaoke.

Većina uboda stršljena uzrokuje manje simptome koji obično traju nekoliko sati do jednog dana: uzdignuto, crvenkasto područje na mestu uboda,toplota i bol u blizini uboda, svrab i krvarenje, moguća koprivnjača u blizini uboda.

Međutim, ubod stršljena može da izazove ozbiljne alergijske reakcije ili anafilaksiju, zbog histamina u otrovu. Anafilaksija je ozbiljno stanje koje može biti opasno po život i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Simptomi koji ne nestaju nakon nekoliko sati ili dana treba tretirati malo agresivnijeMožda će vam trebati lek na recept kao što je kortikosteroid da biste smanjili upalu.

Simptomi uključuju: koprivnjaču van mesta uboda, oticanje kože ili grla, crvenilo kože, kašalj i poteškoće s disanjem, stezanje u grudima i mučninu,povraćanje, znojenje i šok.

Neki simptomi uboda stršljena mogu biti dugotrajni ili da se vremenom pogoršavaju, naročito ubodi u blizini nosa, usta i grla. Višestruki ubodi mogu biti opasni po život, izazivajući srčani udar, otkazivanje organa ili druge zdravstvene probleme.

Izvor: CityMagazine

.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top