Svetla u enterijeru nikad previše!

.

Osvetljenje je jedan od najvažnijih elemenata u enterijeru. Preko dana govorimo o prirodnom, ali čim počne veče da pada, javlja se potreba za veštačkim svetlima. Jako je bitno rešiti pitanje osvetljenja na samom početku, još prilikom radova ili renoviranja kada je moguće postaviti sve utičnice i priključke i sprovesti struju na svim mestima gde vam je potrebno.

Razlikujemo:

 Centralno ili ambijentalno osvetljenje
 Zadato ili usmereno osvetljenje neophodno za rad
 Akcentno ili dekorativno osvetljenje

Preporuka je da se prilikom planiranja i razmišljanja o osvetljenju u enterijeru, koncipira takav raspored u kojem ćete ispoštovati ova sva 3 sloja osvetljenja. Jer, kako kažu – svetla nikad previše.

Najčešća greška koja se pravi jeste očekivanje od jednog tipa osvetljenja (centralnog) da bude rešenje za sve.

.

.

Centralno/Ambijentalno osvetljenje

Takođe se naziva i opšte osvetljenje, i ima za cilj da stvori ujednačen nivo svetlosti u celom prostoru, nezavisno od bilo kakvog drugog tipa osvetljenja potrebnog za ciljane delove/zone u prostoru. Ambijentalno osvetljenje ima mnogo oblika, uključujući: plafonska ili ugradna tela koja usmeravaju svetlost nadole; zidne svetiljke ili podne lampe sa podnim lampama sa svetlom na dve strane ili skoncentrisanim svetlom; prigušeno ili skriveno osvetljenje po obodu plafona.  

.

Zadato osvetljenje

Usmereno na određenu oblast prostorije, ovo osvetljenje ima za cilj da osvetli delove koje imaju određenu funkciju. To su: kuhinjski pultovi za pripremanje hrane; prostori za sedenje u dnevnoj sobi gde se čita; i radne površine gde se obavlja papirologija. U kuhinji, osvetljenje ispod zidnih ormarića obezbeđuje osvetljenje radne površine; u dnevnoj sobi, stona lampa se često koristi za osvetljenje zadataka da bi se prilagodilo čitanju.

Akcentno ili dekorativno osvetljenje

Ovo osvetljenje skreće pažnju na određeni objekat, kao što su umetnička dela, skulpture, biljke ili police za knjige. Akcentno osvetljenje se često koristi na otvorenom, da se istakne prelepo drvo, biljka ili voda, ili da se privuče pogled na određeno područje pejzaža.

.

Kada planirate slojeve svetlosti u prostoriji, obično ima smisla prvo razmotriti ambijentalno osvetljenje, a zatim razmotriti zadato i akcentno osvetljenje. Međutim, sa sobama koje su u velikoj meri orijentisane na zadatke, kao što su kućne kancelarije, neki dizajneri se prvo fokusiraju na osvetljenje zadataka. A u hodniku koji služi i kao galerija fotografija ili umetničkih dela, akcentno osvetljenje bi moglo biti prvo koje dolazi u obzir.

.

Važno je razmišljati o tome kako zaista koristite prostor i šta radite u određenim prostorijama. Tek tada možete početi da identifikujete gde vam je zaista potrebno zadato i akcentno osvetljenje.

A, ako želite da saznate kako da pravilno upotrebite osvetljenje u kuhinji i trpezariji, možete više pročitati OVDE.

.

.

ENTAS enterijeri
www.entas.rs
enterijeritasovac@entas.rs

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top