U Leskovcu se pojavio veliki kašalj koji se već širi Srbijom: U Beogradu epidemija

Sve veći broj zaraženih, ovom bakterijskim infekcijom, koja izaziva veliki kašalj, kod dece pre svega,pojavio se i u Leskovcu.To pokazuju rezultati analiza uzoraka briseva i krvi sa ovog područja u Institutu za javno zdravlje “dr Milan Jovanović Batut” koji su stigli u leskovački Zavod za javno zdravlje, ali i pune ordinacije u ovom gradu.Na ovu temu razgovarali smo sa dr Zoranom Kulić, epidemiologom  ZZJZ i prim. dr Valentinom Videnović, neonatologom iz “Vidval Pediatrice”.

Veliki kašalj ili Pertusis je akutno respiratorno oboljenje koje u početku može da ima blagu kliničku sliku, kao što je curenje iz nosa, kašljucanje, malaksalost, povišenu temperaturu, kašalj koji je u najpre blag. Međutim, ukoliko taj kašalj potraje duže od dve nedelje i produži se na mesec ili dva sa zacenjivanjem i povraćanjem i izbacivanjem sluzi, na osnovu toga već moramo da posumnjamo da se radi o velikom kašlju, kaže epidemiolog dr Zorana Kulić.

Od oktobra meseca, na teritoriji Srbije, radi se pojačan epidemiološki nadzor, nad ovom zaraznim bolešću.U decembru su iz Batuta stigle prve potvrde o prisustvu  velikog kašlja u Leskovcu.

“Mi smo krajem novembra i u decembru mesecu prošle godine uzrokovali kod 23 lica sumnjivih na ovu bolest, briseve i  krv i nosili u Institut za javno zdravlje Srbije u Beogradu ,” dr Milan Jovanović Batut” i kod 13  lica je potvrđena ova zarazna bolest. Radi se o četiri deteta sa uzorcima briseva i kod devetoro iz krvi.U ovim slučajevima je i jedno dete je od sedam meseci koje nije vakcinisano.Treba napomenuti da je protiv velikog kašlja  vakcinacija od drugog meseca života, pa nadalje. Konkretno, ovo dete koje je medju obolelima, nije bilo vakcinisano iz zdravstvenih razloga,zato je i bilo jako osetljivo i onog trenutka kada je bilo izloženo zarazi, ono  je i dobilo bolest. Ostali, od ovog broja jesu deca najviše uzrasta od deset i više godina i jedna je odrasla osoba od 27 godina, koja je bila u kontaktu sa detetom za koje je potvrđeno da boluje od Pertusisa. Svi oboleli od velikog kašlja su bili vakcinisani sem ove jedne bebe”, napominje doktorka Kulić.

I doktorka Valentina Videnović,kaže da su prvi slučajevi dece obolele od velikog kašlja u ordinaciji “Vidval Pediatrica”,bili krajem novembra i početkom decembra.

“Sada,poslednjih nedelju dana je pik javljanja i učestalost je mnogo veća.Simptomi kod dece se kreću od upornog produktivnog kašlja sa zacenjivanjem i u toku dana i noći. Vrlo je uporan i težak posebno kod male dece i odojčadi, kod koje najpre dolazi do crvenila grla, ždrela,a  zahvaćeni su i krupniji bronhiji.Deca koja nisu obuhvaćena vakcinacijom u prvih šest meseci ili nedovoljno vakcinisana “Pentaksim” vakcinom, obzirom da je izazivač velikog kašlja “bordatela pertusis” imaju mnogo jače simptome koji se završavaju jačom kliničkom slikom: temperatura, kašalj su produženi, a nedovoljan je i odgovor na primenjenu terapiju.Kod takvih slučajeva imamo tešku kliničku sliku i odojčadi koji su u prvih pet meseci života.U mojoj praksi su deca uglavnom u ovakvim slučajevima,završila na injekcionoj terapiji,abtibiotskoj, inhalacionoj i primeni rehidranata, jer dolazi i do povraćanja i proliva. Do sada nismo imali slučajeve dece koju bi uputili na bolničko lečenje. Kod nešto starije i vakcinisane dece simptomi su prisutni ali su blažeg karaktera. Kod njih su zahvaćeni krupni disajni putevi i ona uz terapiju brže izlaze iz problema i simptomi traju kraće”, kaže doktorka Videnović.

Ona napominje da  veliki kašalj koji se u narodu zove i “magareći” bez obzira na vakcinaciju nije iskorenjen.Prema njenim rečima, on se periodično na nekoliko godina javlja.

“Videćemo kako će se ovaj put završiti, do kraja januara, da li će doći do opadanja slučajeva”.

Koji su uzroci širenja ove gotovo zaboravljene bolesti

“Treba napomenuti da je na teritoriji Srbije do 2002.godine rađena primo vakcinacija, potom revakcinacija u drugoj godini,protiv ove zarazne bolesti i do ove godine imali smo revakcinaciju u četvrtoj godini mono vakcinom protiv Pertusisa.Od 2002.godine ne radimo revakcinaciju i taj vakcinalni imunitet je pao, tako da imamo decu koja sada oboljevaju i koja jesu vakcinisana i revakcinisana u drugoj godini, ali nemaju revakcinacija u kasnijim godinama života. Znači, to nam govori da ovaj vakcinalni imunitet traje negde desetak godina i da bi eventualno trebalo,ponovo uvesti revakcinacija pri polasku u školu ili kako već.Moja očekivanja su da će se takva odluka nadležnih doneti upravo zbog porasta broja obolelih. Treba napomenuti da nije ovo slučaj samo u Srbiji, već i u Evropi”, naglašava epidemiolog Kulić.

Opasnost od velikog kašlja je najveća za male bebe

“Kod male  dece od nekoliko meseci života,a nevakcinisane ,ova bolest je jako opasna čak i sa smrtnim ishodom.Takve slučajeve da su bebe umrle od posledica ove bolesti imali smo u septembru u Hrvatskoj”, upozorava doktorka Kulić.

Da je kod ove bolesti opasnost najveća kod male dece, odnosno, odojčadi, potvrđuje nam i doktorka Videnović.

“Ova bolest kod male dece može da do fatalnih ishoda.Oni se ogledaju u tome ako dete ne reaguje na terapiju,u tom slučaju imamo spazam bronhija, koji ne odgovara na primenjene bronho dilatatore. To gušenje ugrožava dete, tako da u tom slučaju može da dodje do fatalnog ishoda”, upozorava.

Videnović napominje da je ova bolest izuzetno prenošljiva, kao i da se na osnovu krvne slike i vrednosti CRP, može zaključiti da je reč o velikom kašlju.

Komplikacije kod velikog kašlja su najčešće pneumonije koje mogu biti zapaljenja pluća otporna na lečenje antibioticima. Obe naše sagovornice upozoravaju da uzimanje antibiotika na svoju ruku stvara rezistentnost, koja za posledicu ima i to da nam se vraćaju zarazne bolesti, kao što je i ova.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top