Uspeh Regionalne privredne komore u Leskovcu: “Taste Atlas” proglasio “Leskovački domaći ajvar” za najbolje jelo u Srbiji

.

Svetski poznati Gastro sajt „Taste Atlas“ objavio je koja su to 72 jela koja treba obavezno da probate kad dođete u Srbiju„. Prvi na listi od 72 jela je leskovački ajvar koji je po ovom čuvenom sajtu najbolje jelo u Srbiji za 2024. godinu. Do prestižnih nagrada i mesta leskovački ajvar put je vodio preko Regionalne privredne komore u Leskovcu i njenog direktora Gorana Jovića. U izjavi za Puls Juga, direktor Jović kaže da je taj put počeo davne 2009.godine.

.

Put do Svetskog Brenda “Leskovački domaći ajvar

 

Još davne 2009. godine u Regionalnoj privrednoj komori u Leskovcu, rešili smo da zaštitimo naš poznati proizvodLeskovački domaći ajvari postavimo ga tamo i gde pripada, na jug Srbije. Bila je to u početku samo ideja ali ideja koja nam je bila vodilja narednih godina. Nismo ni slutili tada u RPK u Leskovcu koliko je težak i dugotrajan put do zaštite imena geografskog porekla i to proizvoda na koji svi polažu pravo, a niko ga još nije zaštitio kod Zavoda za intelektualnu svojinu i ne samo Srbije već i po Lisabonskom aranžmanu u Ženevi. Okupili smo proizvođače ajvara i sve one koji su imali registrovana poljoprivredna gazdinstva i formirali prvo Udruženje proizvođača domaćeg ajvara. Gde god smo tražili finansijsku podršku nailazili smo na zatvorena vrata. Kao Predsednik RPK Leskovac sa svojim prijateljem i direktorom PK Ljubljane uputili smo se u Toskanu, tačnije u Sienu, centar brendova u Italiji, a i u Evropi. Kada smo predstavili naš domaći Leskovački ajvar i kada je naš proizvod sa Juga Srbije u Sieni i dobio italijanski naziv zbog ukusa kojim su italijani bili oduševljeni, “Pasta di peperoni”,nismo ni slutili da smo otvorili vrata svetskom brendu iz Leskovca”, kaže Jović.

.

Finansijska pomoć za izradu projekta i edukaciju proizvođača

.

Uz pomoć naših prijatelja iz privredne komore u Sieni i privredne komore u Arezzu kao i Monte Paskio banke odobrena su nam sredstva u iznosu od 50 posto kroz izradu projekta i edukaciju proizvođača ajvara u Srbiji i Italiji kao i  njegovu promociju na sajmovima širom Evrope pa i u Americi i Africi. Trebalo je obezbediti još 50 posto sredstava i jedan deo od 35 posto obezbedila je Regionalna privredna komora u Leskovcu a deo od 15 posto, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije. Naša priča je polako počela da se ostvaruje i ako do tada niko nije verovao šta znače brendovi za jednu zemlju. Kroz obuku proizvođača,mnogo rada,truda,sajmova i velike volje današ ajvarpostane brend uspeli smo da 12.maja 2011.godine pod br.2160/11 G/02/09/15 i zvanično zaštitimo kod Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, “Leskovački domaći ajvar”. Već naredne 2012.godine Regionalna privredna komora u Leskovcu obezbeđuje i sredstva za međunarodnu zaštitu u Ženevi i pod rednim br.909 AO 904 (RS) 5.aprila iste godine upisujeLeskovački domaći ajvarpo Lisabonskom aranžmanu u Ženevi i postaje trći brend u Srbiji po WIPO. Sada od 4 zaštićena Brenda u Ženevi RPK je zaštitila dva, ajvar i ljutenicu”, kaže naš sagovornik.

.

.

Kao jedina regionalna  privredna komora u Srbiji postajemo lideri u zaštiti imena geografskog porekla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Srbiji

.

Na žalost u pokušaju falsifikovanja našeg ,sada svetskog brenda, pojedine manifestacije u Srbiji pokušale su da preuzmu brendLeskovački domači ajvar zbog sve većih priznanja na kvalitetu leskovačkog Brenda, ali prihvatanjem i sprovođenjem evropskih vrednosti i zaštite intelektualne svojine samo je jedanLeskovački domaći ajvar. Leskovački domaći ajvar postaje treći najbolji namaz na Svetu (11.jun.2024), a ugledni svetski sajt bira za NAJBOLJE SRPSKO JELO za 2024 godinu od 72 jela,  “Leskovački domaći ajvar”. Za deceniju i po koliko Regionalna privredna komora za Jablanički i Pčinjski okrug radi na brendiranju-zaštiti imena geografskog porekla, postali smo lideri ne samo u Srbiji već i u zemljama bivše Jugoslavije”, zaključuje Jović.

Goran Jović, direktor PKS – RPK Leskovac

.

Nastavak aktivnosti

.

I ovde nije kraj aktivnostima RPK u Leskovcu,nižu se i drugi brendovi posle roštilj mesa, leskovačkog domaćeg ajvara, leskovačke sprže, leskovačke ljutenice i žiga garancije zaLeskovačke specijalitete sa roštilja nastavljamo dalje da radimo na zaštiti bogatog gastronomskog nasleđa naše Srbije, kaže  za Puls Juga direktor PKS RPK Leskovac, Goran Jović.

.

Pored leskovačkog ajvara, na ovoj listi našla su se između ostalog i sledeća jela iz Srbije: Komplet lepinja, Leskovački roštilj, Pazarske mantije, Petrovački kulen, Užička pršuta, Sarma, Burek sa sirom, Perkelt, Bela čorba.

                                                                                                                                                                                                                                                         

 

.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top