Začini iz Donje Lokošnice kod Leskovca:Bez aleve paprike ne može na Roštiljijadi

Slobodan Nedeljković iz Donje Lokošnice, proizvođač aleve začinske paprike,živi i radi sam. Imao je tu nesreću da mu je sin preminuo mlad pre sedam godina, a u međuvremenu i žena. Ima još jednog sina, ali on ne živi sa njim.Ovaj vredni čovek se ne predaje, uprkos svim nedaćama.

Pronašli smo Nedeljkovića na leskovačkoj Roštiljijadi, na jednom od štandova.

Na lepom i dekorisanom štandu, nalazi se mlevena, tucana, slatka ili ljuta, kao i suva na komad paprika, u vence beo i crni luk, domaći pasulj, fafaroni suvi na vencu. Na naše pitanje šta ljudi najviše kupuju, Slobodan kaže:

Šta kupuju..svako hoće, kako mi to po našem kažemo „da pomine“, kupuju male količine. Ili hoće da probaju da provere, da vide, jer ljudi prodaju svašta i zato uzmu sto grama, ako im odgovara oni me zovu, odakle god da su, ja im šaljem brzom poštom.Evo ovde mi dolaze ljudi iz Beograda, ja ih pitam odakle su, onda uzmem moju vizit kartu, da im dam da imaju, oni kažu ne, ne treba, mi kod tebe kupujemo u Beogradu na sajmu.Ljudi me tamo znaju jer evo sada će biti šesnaest godina kako učestvujem da beogradskom sajmu.Na Roštiljijadi sam već dvanaest godina, tako da me i ovde ljudi znaju.Leskovčani moju papriku mogu da nađu na tezgi na pijaci na Niškoj ulici.Odlazim i na pijacu u Pukovcu i tamo imam kupce koji dolaze iz Niša, Prokuplja, Žitorađe“.

Nagrade i priznanja

Da je Slobodanov predani rad na njivi poznat u celoj Srbiji govore i priznanja koja dobija na sajmovima, na kojima redovno učestvuje već dugo godina. Deo priznanja je doneo i postavio na svom štandu na Roštiljijadi.

Poslednja u nizu nagrada je sa beogradskog sajma, Specijalno priznanje, potom diplome sa ove manifestacije od prošle godine, kao i iz 2022. i 2019. godine. Tu je i pehar Gran pri, Majstorsko pismo, Zlatni trofej koji je dobio pre samo mesec ipo dana i druga mnogobrojna priznanja“, kaže ovaj vredni čovek.

Crveno selo

„Naše selo Donja Lokošnica je na desetak kilometara od Leskovca,nazvano je crveno selo, zato što je svaka kuća okićena vencima paprika. Međutim, ove godine je loše stanje u proizvodnji paprike, bio je grad, velika kiša i pojavila se bolest bakterioza koja je napravila štetu.Ove godine vrlo malo će biti paprike. Borimo se, trudimo se da proizvedemo šta možemo, obilazimo sajmove, da uzmemo neki dinar, eto tako“, kaže Slobodan.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top