Zdravlje: Da li su morbile stigle u Leskovac?

U Zavodu za javno zdravlje  u Leskovcu, pre dva dana uzet je bris jednoj osobi za koju se, zbog kliničke slike, sumnja da je zaražena morbilama ili malim boginjama. Radi se o tridesetogodišnjem muškarcu, koji je nedavno stigao iz Beograda, gde je,da podsetimo, proglašena epidemija malih boginja.

„Danas je  stigla analiza brisa iz Instituta Torlak u Beogradu i ovaj muškarac, nije zaražen morbilama.Ova osoba je vakcinisana i revakcinisana protiv malih boginja MMR vakcinom, a prema pristiglim rezultatima,radi se o nekoj drugoj respiratornoj infekciji“, potvrdila je,za Puls Juga, doktorka Zorana Kulić, epidemiolog ZZJZ u Leskovcu.

Doktorka Kulić objašnjava da se skoro svake godine u Srbiji u nekom od gradova desi da bude proglašena epidemija ove bolesti, a ovaj put je to Beograd.

„Male boginje su veoma prenošljive,nazivamo je i bolešću prvog kontakta,a to znači da osoba koja se sretne sa zaraženom, ako nije vakcinisana, odnosno nije  već imala morbile,najve rovatnije će se zaraziti“, upozorava doktorka Kulić.

Ona podseća da male boginje daju komplikacije.

„Vrlo često se dešava zapaljenje pluća ali i mozga,to su baš teške komlikacije,zbog kojih kod male dece, najčešće dolazi i do smrtnog ishoda“,objašnjava naša sagovornica.

„Da se sve ove posledice ne bi dešavale, neophodna je vakcinacija MMR vakcinom, zbog čije primene se vodi negativna kampanja,koja naučno nije utemeljena u tvrdnji da ona izaziva autizam kod dece“, kaže epidemiolog Zorana Kulić.

Vakcina se daje od 12 do 15 meseca života, ali može i kasnije.

„To je vakcina protiv morbila, zaušaka i rubeole. To je takozvana živa vakcina i daje se bez bilo kakavih problema deci. Postvakcinalne reakcije su vrlo retke, a ukoliko ih bude,ne javljaju se odmah već posle deset do dvanaest dana,pojavom ospi koje imitiraju bolest sa blagom kliničkom slikom,a sve prolazi za dan, dva“.

Ono što stručnjaci naglašavaju, slučajevima kada je dete zaraženo morbilama, ima osip,obavezno je javljanje lekaru,a kada se dese komplikacije, sprovodi se bolničko lečenje.

Međutim,ukoliko je lečenje u kućnim uslovima,neophodan je unos dovoljno tečnosti,detetu treba davati mlake i blage čajeve i održavati vlažnost vazduha u prostoriji dve do tri nedelje. Jedan od simptoma malih boginja je i osetljivost na svetlo, zato je potrebno ,zamračiti prostoriju gde se dete nalazi.Prema potrebi davati lek za snižavanje temperature i smirivanje bolova u mišićima.U ovakvim slučajevima,dolazi do pada imuniteta kod deteta zato postoji rizik od infekcija poput respiratornih ili proliva. Ako se pojavi kašalj ili temperatura ponovo počinje da raste,potrebno je ponovo se javiti lekaru.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”  u Srbiji je do 22. Februara registrovano 16 potvrđenih slučajeva morbila, od ovog broja 14 u Beogradu.U prošloj godini u zemlji je bilo 50 slučajeva  morbila  od kojih je većina bila nevakcinisana.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top