Zdravlje: Počinje period sezonskih alergija, bolesti od koje pati sve veći broj ljudi

Zima i jesen nisu više godišnja doba kao nekada, sve su topliji, a takvo stanje je  posledica klimatskih promena. Upravo smo svedoci zime koja ima neuobičajeno visoke spoljne temperature koje pogoduju prisustvu alergena u vazduhu. Ono što je činjenica je da je sve  veći broj ljudi koji pati od alergija, slažu se stručnjaci.

„Visoke spoljne tempertaure  dovode do cvetanja drveća i cveća, pre svega leske, tako da su već krenule prve pojave sezonskih alergija na polene“,rekao je za Puls Juga,poznati leskovački  alergolog, Vojislav Mitrović.

„Šta su alergije?One predstavljaju burnu reakaciju našeg imunog sistema na alergene iz prirode.Ova bolest, menja i remeti kvalitet života,a preventivno delovanje u ovakvim slučajevima, nije naročito efikasno“, smatra naš sagovornik.

Kijanje, začepljenost i curenje iz nosa,samo su neki od simptoma alergijsih reakcija,koje podsećaju na prehladu ali bez prisustva povišene temperture.Sezonske alergije se nazivaju i polenska  groznica i alergijski rinitis.Ono što pre pojave alergije ipak treba učiniti da se spreči reakcija je  ostati u zatvorenom prostoru tokom suvih i vetrovitih dana.Najbolje vreme za izlazak  napolju je posle kiše, koja pomaže uklanjanju polena iz vazduha. Treba izbegavati i baštenske radove, obavezno skinuti odeću,koja je nošena napolju i isprati polen sa kose i kože.Čak treba voditi računa i o vešu.Ne treba ga  sušiti napolju, jer se polen lepi i za stvari.

„Lečenje je simptomatsko,najčešće antihistaminicima ili primenom imuno terapije“ kaže alergolog Mitrović. Da bi se problem sa alergijom rešio na efikasniji način, neophodna je primena imuno terapije ili tretman desenzibilizacije, koji je jedini dugotrajni način lečenja alergije, zaključuje naš sagovornik.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top