Mlada, tridesetčetorogodišnja Milena Pavlović, iz Donje Slatine udata, majka dvoje dece, ima još nekoliko ispita na Učiteljskom fakultetu u Vranju koji pokušava da završi uprkos obavezama u kući i porodici. Da život neke ljude ne mazi i uči ih da prerano odrastu i prihvate se kućnog posla, pokazuje nam upravo ova mlada žena.Ipak, to može da ima i svoju dobru stranu, a to je pokazalo njeno umeće u kuvanju i spremanju slatkiša kojim retko ko može da se pohvali.






Sa samo sedam godina počela prvi put da kuva
“Počela sam da pokazujem interesovanje prema kuvanju još od sedme godine, a ozbiljnije pripreme svakodnevnih obroka i raznoraznih poslastica za naša porodična slavlja, sa mojih 13 godina,onda kada su se moji roditelji razišli”,počinje svoju priču Milena.
Milenin oslepeli deda,njena najveća podrška
“Najveću motivaciju sam dobila zbog osobe koja je tada bila centralna figura u mom svetu, moj deka Petar koji je nažalost izgubio vid neposredno nakon mog rođenja. Uživala bih u njegovim pohvalama kada bih nešto lepo spremila, a i sam deka je bio moj asistent u pripremi slavskih kolača,mleo bi orahe ili keks na mašini i ostajao bi sa mnom do kasnih večernjih sati kako bi mi pravio društvo u spremanju.Iako je bilo kasno, 2 ili 3 sata noću,ja pravim kolače, njemu se spava,ali se ne da jer zna da mi treba podrška i pomaže mi i to vrlo pedantno.Čak i kada mi kolači ne ispadnu dobro, on me je bodrio i uveravao da je odlično.Tako sam ja nastavljala da radim.On je bio slep i ja sam mu bila vodič,od kako znam za sebe i njega sam najviše volela”,priseća se Milena.

Sada su Mileni najveća motivacija njena dva deteta,Teodor (7) i Danka (2)
“Uživam da spremam zajedno sa njima, a najzanimljivije im je kada spremam torte,slatki sto i peciva za njihove rođendane i tada zajedno biramo ukuse, oblike i dekoracije.Često, kada idemo u goste, umesto poklona ponesem nešto od mojih poslastica i kada se prijatelji tome oduševe to mi dodatno daje volju i samopouzdanje”.
Milena kaže da najčešće priprema čokoladnu tortu, pusle, sitne slavske kolače, popularne čašice, popse, razne vrste peciva i mafine.
“Najzahtevnije su puslice i torte sa starih recepata poput “doboš” koju ne pravim često jer iziskuje previše vremena.Svima je omiljena “grčka” torta, a što se tiče neuobičajenih zahteva sve što smatram da ne mogu da uradim jednostavno ne ulazim u koštac sa tim, već idem na proverene varijante.Materijal koji koristim je prirodan,samo kvalitetne sastojke jer bez toga nema ni dobrog finalnog proizvoda”.
Pomoć porodice dragocena
“Sve sama spremam, suprug mi je velika podrška jer nabavlja materijal, štampa fotografije na svom štampaču i dostavlja moje proizvode, dok mi otac pomaže tako što mi čuva decu. Radila sam ranije u Dnevnom boravku Duga,Udruženja MNRO,ali sada sam domaćica i uživam kod kuće pripremajući slana i slatka peciva, torte i kolače.Ostavljam vam recept za princes krofne iz mamine sveske stare 40 godina. Glavno i osnovno pravilo je da se NIKADA ne otvara rerna tokom pečenja”,poručuje Milena Pavlović.
Princes krofne

Pripema: 2 čaše vode i 1 čaša ulja, to staviti da provri. Dodati 2 čaše brašna i mešati kao za kačamak (čaše su od 200 mL). Vrlo malo prohladiti smesu, pa onda dodati 4 jaja i 2 belanca, jedno po jedno, muteći mikserom da se napravi glatka,fina smesa.Praviti krofne na pek papiru odgovarajućim špricem i peći ih dok ne porumene, zavisno od rerne. Ja pečem na 200 stepeni nekih dvadesetak minuta.
Fil: 400ml mleka sa 6 kašika šećera i 1 vanilin šećerom staviti da provri. Umutiti 2 žumanca, 100 ml mleka i 5 kašika brašna. Tu smesu sipati u provrelo mleko i mešati da se dobije fina smesa, kao kada pravite puding.
Ohlađene krofnice preseći na pola, puniti poslastičarskom kremom . Po želji možete ih obogaiti još i umućenom slatkom pavlakom, nekim voćem, a odozgo posuti šećer u prahu ili dekorisati čokoladom.






